Suceava se află pe un nedorit loc doi într-un top național al județelor cu cei mai mulți tineri sub 25 de ani înregistrați ca șomeri. O arată datele oficiale transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pentru un material publicat de cotidianul Adevărul.
Conform analizei care face referire la luna septembrie 2013, atunci când au intrat în baza de date ca șomeri mulți dintre absolvenții de școli ai promoției 2013, 94.000 de români până în 25 de ani figurau oficial ca șomeri. Cei mai mulți se găseau în Prahova, 4.102, după care pe locul 2 urma Suceava, cu 3.590 de tineri care se aflau în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava. Prin comparație, în județul vecin Botoșani erau înregistrați 2.194 de tineri șomeri, în Iași 3.167, iar în Bacău 3.049.
Conform analizei făcute de colegii de la Adevărul, principala problemă este slaba corelare între nevoile pieței muncii și abilitățile dobândite în școala românească, dincolo de efectele binecunoscute ale crizei economice din ultimii ani. Practic, foarte mulți tineri ies de pe băncile școlii specializați în meserii care nu mai au căutare pe piața muncii.
O altă mare problemă este că mulți dintre cei calificați nu au deloc abilități practice, astfel că angajatorii și-au făcut un obicei din a evita să angajeze un tânăr absolvent.
Explicațiile oficialilor de la AJOFM Suceava
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, susține că numărul mare de tineri șomeri înregistrați nu înseamnă neapărat că județul stă atât de prost din acest punct de vedere.
„Pe de o parte este pozitiv că avem înregistrați acești tineri în baza de date a AJOFM. Asta înseamnă că eforturile noastre de consiliere au avut succes, iar tinerii fără un loc de muncă au înțeles că au nevoie de ajutorul nostru. Mulți urmează cursuri de calificare și încercăm să îi ajutăm să-și găsească un serviciu”, a declarat Anca Capverde.
Faptul că județul nostru se situează pe locul nu doi în acest top nu reflectă neapărat realitatea, existând la nivel național un număr mare de tineri care nu au loc de muncă, care au plecat în străinătate ori lucrează la negru și nu apar în nici o bază de date.
Majoritatea tinerilor șomeri sunt din promoția 2013
Dintre cei 3.590 de tineri până în 25 de ani care figurau în baza de date a AJOFM în septembrie 2013, mai bine de 2.000 erau tineri absolvenți de școli ai promoției 2013. Aceștia încasează indemnizație de șomaj timp de șase luni de zile. Restul sunt tineri care se află de mai multă vreme în șomaj, la capitolul șomeri neindemnizați.
Anca Capverde a precizat că dintre șomerii promoției 2013 AJOFM a intermediat angajarea a 137 dintre tineri. În momentul de față la AJOFM sunt înregistrați 2.013 șomeri absolvenți ai promoției 2013. Pentru cei cu studii superioare AJOFM Suceava va organiza o bursă specială a locurilor de muncă pe 21 martie.
Trecând peste aceste explicații și cifre, cert este că tinerii își găsesc în general cu greu un loc de muncă. Pe de o parte tinerii spun că angajatorii le cer experiență și le oferă salarii foarte mici, în timp ce agenții economici se plâng că mulți tineri nu au disponibilitate să învețe o meserie și au pretenții salariale nejustificate.