O situație aproape incredibilă are loc în Suceava, unde societatea care se ocupă de transportul și distribuția energiei termice, singura activitate pe care o mai are, a solicitat în instanță rezilierea contractului în baza căruia a preluat acest serviciu de la Primăria Suceava. Acestareprezintă de fapt ultimul pas spre intrarea în faliment a societății.
Decizia le aparține administratorilor judiciari de la Termica, societate aflată în insolvență, care au motivat solicitarea către instanțele de judecată în principal prin faptul că Primăria Suceava nu a acceptat majorarea tarifului la gigacalorie (de la 267 lei la 341,5 lei) și acoperirea pierderilor din sistemul de transport și distribuție.
În cazul în care instanțele vor decide rezilierea contractului de concesiune a acestui serviciu, înainte de desemnarea unui nou operator de termoficare, sucevenii racordați la sistemul centralizat s-ar putea trezi în situația că nu are cine să le asigure apa caldă sau chiar căldura, chiar de există un producător de energie termică – Bioenergy.
„Desemnarea unui nou operator trebuie grăbită”, consideră primarul Ion Lungu, care, săptămâna aceasta a avut onouă întâlnire cu consilierii locali, pentru stabilirea unei strategii comune.
„Ideea de a înființa un serviciu de termoficare în cadrul primăriei este imposibilă, pentru că nu avem voie să facem angajări, iar varianta de a face o societate nouă nu este posibilă, pentru că până la 31 iulie nu putem modifica bugetul local, unde ar trebui să prindem poziția de majorare de capital social pentru o societate nouă, care, în plus, trebuie dotată, finanțată, autorizată și în final să participe la licitație, unde ar putea să nici nu prindă contractul”, a explicat Lungu, care susține varianta delegării acestui serviciu unui operator privat, prin licitație.
„În măsura în care vom face o ședință de CL la jumătatea lunii martie, în cel mai bun caz am putea avea până la jumătatea lunii iunie un operator, pentru că sunt niște termene foarte mari date de lege, pe care trebuie să le respectăm”, a precizat edilul sucevean.
În cea mai recentă acțiune în instanță deschisă contra Primăriei Suceava, administratorii judiciari de la Termica solicită plata unor despăgubiri în valoare totală de 26.269.194 de lei, reprezentând pierderile generate de activitatea de producere, distribuție, furnizare și transport a agentului termic pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2013.
Un alt proces demarat de administratorii judiciari ai societății de termoficare prevede plata unei sume de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenție neachitată pentru prestarea serviciului public de producere, transport, furnizare și distribuție a energiei termice în municipiul Suceava, în perioada martie-noiembrie 2013.