Un bust al unionistului Iancu Flondor, similar cu cel din centrul municipiului Suceava, a fost dezvelit în ajunul celebrării Centenarului Marii Uniri, pe Aleea Unioniștilor din Alba Iulia. Sculptura a fost realizată de artistul plastic Virgil Scripcariu, a fost achiziționată de Muzeul Bucovinei cu suma de 40.000 de lei (aproximativ 8.529 de euro) și a fost dăruită de administrația suceveană orașului Alba Iulia. La dezvelirea bustului au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, deputatul PNL Angelica Fădor, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, dr. Petrea Dulgheru, liderul liberal Vasile Blaga, dar și alte oficialități locale și județene.
Manifestarea a fost deschisă de buciumași bucovineni și de intonarea Imnului de Stat al României.
Apoi președintele Gheorghe Flutur a spus că „Iancu al nostru”, simbol al unirii Bucovinei cu România, a venit la Alba Iulia, iar directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu și primarul Ion Lungu au evocat personalitatea lui Iancu Flondor și au subliniat rolul acestuia în făurirea României Mari.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, au mulțumit autorităților sucevene pentru că au donat acest bust municipiului Alba Iulia, care completează „în mod firesc” aleea cu busturi ale unioniștilor.
La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie.”
Președintele Gheorghe Flutur și primarul Ion Lungu au depus la bustul lui Iancu Flondor o jerbă de flori, care a fost încadrată de doi soldați îmbrăcați în uniforme din Bucovina de acum 100 de ani, iar autoritățile din Alba au depus o jerbă de flori încadrată de doi soldați în uniforme de epocă din Regat.
Sutele de participanți, între care și numeroși bucovineni, au scandat: „Trăiască, trăiască, Bucovina, Ardealul și Țara Românească!”
Membrii delegației din Suceava au distribuit persoanelor prezente revista despre viața lui Iancu Flondor și rolul său în viața politică a Bucovinei și în realizarea unirii Bucovinei cu România, steaguri tricolore și cu Centenarul unirii Bucovinei cu Țara, insigne și cocarde.
Tot în data de 30 noiembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, un proiect inițiat la Suceava, în 2016, de Muzeul Bucovinei și de Muzeul Național de Istorie a României.




