Sala “Pictor Aurel Băeșu” a Muzeului „Ion Irimescu” a găzduit duminică, 13 iulie, simpozionul „Sub semnul Lovineștilor” și lansarea cărții „Fălticenii – mic lexicon cultural-turistic” a profesorului preot Vasile Gh. Popa, apărută la Fundația Culturală Antares din Galați.
Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani buni, doctor Roxana Cristian, discipolul gânditorului fălticenean Vasile Lovinescu, s-a întors la tradiționala întâlnire din miezul verii de la Fălticeni în care este evocată dinastia Lovineștilor. Reprezentanta Cenaclului bucureștean „Hyperion” a vorbit despre o „Compoziție geometrică pentru o comemorare”, având în vedere că vara aceasta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în eternitate a filosofului esoteric care prin scris a fixat adevărurile tradiționale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau să se piardă.
Trecerea la celălalt maestru al filosofiei, profesorul și preotul Vasile Gh. Popa, a fost făcută de profesorul Nicolae Sturzu, care a remarcat cu emoție și uimire hărnicia și devoțiunea cu care urmașii, în special fiul său, scot la iveală tot ce a scris tatăl lor, mărturisind că și Vasile Gh. Popa era un inițiat. Tot prof. Nicolae Sturzu a prezentat asemănările dintre cei doi profesori. „Amândoi vorbeau mai multe limbi străine, erau erudiți, întemeietori de cenacluri, amândoi îndreptându-și preocupările spre zone mai puțin expuse, resimțind nevoia de a fixa adevărurile tradiționale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau chiar să se piardă”, a precizat profesorul Nicolae Sturzu.
Prezentarea cărții document „Fălticenii – mic lexicon cultural-turistic” a fost făcută de profesoara Eleonora Bulboacă, care a făcut și “ceremoniile casei”, iar scriitoarea Doina Cernica a împărtășit auditoriului câteva gânduri despre profesorul Vasile Gh. Popa tatăl și despre doctorul Vasile V. Popa fiul, remarcând la amândoi darul și plăcerea povestitului.
Intervenții au mai avut preotul Gheorghe Brădățanu, care a vorbit despre misticism și marii mistici, și inginerul Ovidiu Mustață, care a evocat perioada anilor de liceu, când a fost coleg cu Vasile V. Popa, dar și perioada petrecută în temnițele comuniste de o parte din colegi.
Vasile V. Popa, autorul cărții „Fălticenii – mic lexicon cultural-turistic”, a povestit despre dragostea tatălui său pentru Fălticeni, despre cartea pe care a scris-o cu câteva luni înainte de a muri, dar și despre calvarul și umilirile îndurate în anii de detenție în închisorile comuniste.
Nicolae Maxim, de la Filarmonica București, a încheiat seara cu un recital la flaut, iar Vasile V. Popa a oferit autografe pe cărțile ce au fost dăruite celor prezenți la eveniment.
Simpozion
„Sub semnul Lovineștilor” la Fălticeni
