Stresul și greutatea sunt în strânsă legătură



O alimentație dezechilibrată poate contribui la apariția stresului. Foto: ZEFA
O alimentație dezechilibrată poate contribui la apariția stresului. Foto: ZEFA

Stresul intervine asupra stocării grăsimilor, influențând în diferite moduri alimentația, în timp ce o alimentație dezechilibrată poate contribui la apariția stresului, informează linternaute.com.
Stresul poate interveni în diferite moduri asupra alimentației:
– Asupra modului de a mânca: oamenii stresați au tendința de a sări peste mese, a mânca în picioare sau a roțăi gustări.
– Asupra echilibrului meselor: acestea sunt cel mai adesea bogate în zaharuri și grăsimi (sandvișuri, deserturi). Fructele și legumele sunt uitate, iar fibrele lipsesc din alimentație.
– Asupra digestiei: oamenii stresați au adesea probleme intestinale, suferă de hiperaciditate gastrică sau reflux gastro-esofagian.
– Asupra simțurilor alimentare: mâncatul în grabă anulează senzațiile interne de foame și sațietate, iar organismul este tulburat.
– Asupra comportamentului alimentar: multe persoane mănâncă pentru a combate stresul, compulsiv.
Pe de altă parte, o alimentație dezechilibrată poate contribui la apariția stresului. Este vorba despre dietele de slăbire prea stricte, care aduc cu ele sentimentul de anxietate și apoi stresul. O alimentație din care lipsesc vitaminele, antioxidanții, fierul, magneziul, seleniul poate antrena, de asemenea, o stare de stres organic. În aceste condiții, organismul răspunde prost la agresiunile externe, precum infecțiile, efortul fizic, schimbările de temperatură.
Grăsimea abdominală.
Stresul intervine în mod particular asupra mecanismului de stocare și favorizează acumularea de grăsimi la nivel abdominal. Fenomenul afectează mai mult bărbații și femeile care au deja abdomenul puțin mărit. Legătura între stres și creșterea în greutate este dată de un hormon al stresului, cortizol. Acesta este secretat mai ales dimineața de glandele suprarenale care se dereglează din cauza stresului.
Recomandări.
Pentru a limita efectele stresului este important ca mesele să fie echilibrate și luate la ore fixe. În timpul mesei trebuie să se păstreze calmul, iar alimentele să fie savurate. Acest lucru permite organismului să-și păstreze reperele interne, limitând astfel efectele stresului.
O alimentație echilibrată constă în alimente cu indice glicemic scăzut, grăsimi sub formă de acizi grași polinesaturați, mai ales Omega 3, oligoelemente și minerale, precum zinc, magneziu și seleniu, și antioxidanți.