Stresul și alcoolul



Stresul puternic pare să stimuleze consumul de alcool, potrivit unui studiu recent efectuat de o cercetătoare americană. Motivele pentru care apare acest fenomen rămân însă neclare. „În conștiința populară există ideea bine înrădăcinată potrivit căreia consumul de alcool ar atenua efectele fiziologice sau emoționale negative pe care stresul le are asupra organismului”, a precizat Emma Childs, cercetător în cadrul Universității din Chicago.
„Numai că nu este așa. De fapt, de cele mai multe ori, stresul sporește consumul de băuturi alcoolice prin faptul că alterează efectele alcoolului. De exemplu, dacă stresul reduce efectele de ebrietate ale alcoolului, oamenii au tendința de a bea mai mult tocmai pentru a ajunge la efectul de liniștire pe care cred că îl pot obține”, a explicat cercetătoarea. Ea a precizat că reacțiile pe care organismul le are în situațiile de stres presupun consecințe fiziologice și emoționale separate, care se instalează în momente diferite după apariția cauzei stresului.
„De exemplu, câteva dintre consecințele consumului de alcool sunt pulsul accelerat și hipertensiunea arterială, eliberarea de cortizol și senzația crescândă de tensiune și sentimentele negative. Ei bine, toate aceste efecte ajung la apogeu și se disipează în ritmuri diferite, deci la momente diferite. Cu alte cuvinte, ele nu apar toate deodată și nici nu dispar în același timp”, a mai spus Childs.
„Prin urmare, creșterea cantității de alcool consumat poate avea efecte diferite de la persoană la persoană, în funcție de intervalul care trece de la declanșarea stării de stres până la momentul consumului de alcool. Se poate spune, deci, că alcoolul nu atenuează stresul, ci mai degrabă îl alimentează, existând deci o relație de interdependență. De aceea, nu este recomandat să apelăm la alcool atunci când încercăm să ne liniștim, ci trebuie să găsim alte metode de relaxare”, a mai spus cercetătoarea.