Strategii pentru a menține alimentele foarte proaspete



Cea mai bună mâncare se prepară din alimente proaspete. Dar pentru a mânca alimente proaspete nu este suficient să le cumpărați de pe plan local – ci să știți să le păstrați după ce le aduceți acasă, potrivit huffingtonpost.com.
Cei mai mulți dintre noi risipim mai multă mâncare decât vrem să recunoaștem. De exemplu, populația din Statele Unite ale Americii risipește zilnic suficientă mâncare pentru a umple un stadion cu o capacitate de 90.000 de locuri.
Strategii pentru menținerea alimentelor proaspete, dar și pentru limitarea risipei și sporirea gustului acestora:
– Nu toate fructele trebuie ținute la frigider
De cele mai multe ori este bine să păstrați fructele și legumele la frigider. Totuși, pentru a fi păstrate în condiții optime, fructele tropicale precum bananele, kiwi și mango trebuie ținute în camere răcoroase.
– Fructele de pădure și oțetul
Clătiți fructele de pădure cu apă și puțin oțet înainte de a le depozita în frigider. Nu adăugați însă prea mult oțet dacă nu vreți să aveți o surpriză neplăcută atunci când vine vremea să le mâncați.
– Cumpărați alimente produse local
Este evident că alimentele produse local sunt mai proaspete decât fructele și legumele care au ajuns în supermarket după ce au fost transportate pe distanțe lungi.
– Depozitați carnea și peștele pe raftul cel mai apropiat de congelator
Vreți să mențineți cât mai mult posibil prospețimea cărnii și peștelui fără a le îngheța? Depozitați carnea și peștele pe raftul cel mai apropiat de congelator – unde este cel mai rece loc din frigider – pentru a le menține proaspete.
– Nu sufocați produsele
Nu lăsați fructele și legumele în caserole sau pungi închise. Fructele și legumele trebuie să respire pentru a-și putea păstra prospețimea, deci asigurați-vă că nu ați strâns prea tare punga și nu ați închis ermetic caserola în care sunt depozitate.
– Brânza
Păstrarea diferitelor tipuri de brânză poate fi dificilă, dar există o regulă simplă pentru a menține acest produs proaspăt. Cu cât brânza este mai umedă, cu atât va atrage mai mult mucegai. Brânza uscată, precum parmezanul, poate fi păstrată mai mult timp, în timp ce brânza de vaci și mozzarella trebuie consumate mai repede după ce au fost depozitate în frigider.
– Menținerea nivelului optim de umiditate
Trebuie să mențineți un nivel optim de umiditate pentru fructe, legume, carne și brânză, dar în special pentru salata verde. Una dintre tehnicile care au dat rezultate pozitive presupune clătirea salatei și învelirea acesteia într-un prosop de hârtie, fiind apoi introdusă într-o pungă de plastic și depozitată în frigider.
– Revitalizarea legumelor
Când legumele dumneavoastră și-au pierdut luciul, încercați să le puneți pentru câteva minute într-un vas cu apă și gheață.
– Nu depozitați cartofii în frigider
Depozitați cartofii într-un loc uscat și rece.
– Ierburile aromate pot fi depozitate în frigider
Puteți păstra proaspete aceste prețioase ierburi depozitându-le în frigider. Puneți-le în pungi care se închid cu fermoar și le puteți păstra în frigider chiar și peste o lună.
– Folosiți sucul de lămâie și cel de lămâie verde pentru împrospătare
Avocado și merele sunt faimoase pentru faptul că pulpa lor se oxidează. Adăugați puțin suc de lămâie sau de lămâie verde peste pulpa fructului de avocado și a mărului pentru a le menține proaspete.
– Îmbăiați cartofii tăiați
Pentru a menține prospețimea cartofilor tăiați, puneți-i imediat în apă pentru a preveni oxidarea. Astfel veți avea cartofi proaspeți chiar până când îi gătiți sau îi folosiți la salată.