Această carte este rezultatul cercetărilor întreprinse de unul dintre marii istorici ai Primului Război Mondial, Stéphane Audoin-Rouzeau, profesor al prestigioasei Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris și cel mai important reprezentant al școlii franceze de antropologie istorică a Primului Război Mondial.
După ce a scris despre combatanții din tranșee și experiențele trăite de aceștia, autorul a decis să-și întoarcă privirea către cei apropiați.
Cartea nu este însă o poveste de familie sau un eseu de egoistorie. Nu este nici autobiografia unui istoric, ci descrierea modului în care Marele Război a influențat existența familiei lui Audoin-Rouzeau vreme de trei generații, chiar dacă efectele ca atare depășesc limitele vieții acestora.
Dincolo de individualitățile evocate în text, în prim-plan rămâne marea conflagrație mondială.
În acest sens, este o carte de istorie, cu un discurs impresionant, sensibil și bine stăpânit, în care autorul se străduiește, în fond, să descopere istoria la nivelul omului.
„Textul – așa cum remarcă Nicolas Offenstadt – este scurt, dar dens, uneori tulburător. El oferă, într-adevăr, mai multe grile de lectură. Regăsim povestea de formare a unui istoric care nu-și ascunde nici părerile subiective, nici stângăciile”.
„Războiul unei familii” retrasează și experiența celor două conflagrații prin care au trecut bunicii autorului. În cele din urmă, și poate tocmai prin acest lucru volumul este atât de impresionant, sunt descrise cu finețe relațiile dintre generații începând cu Primul Război Mondial”.
Sursa: www.libris.ro