Stațiunea de cercetare și producție pomicolă Fălticeni nu se mai laudă cu producții record



– Motivul principal e reprezentat de capriciile vremii, dar și de reducerea considerabilă a suprafeței de producție
Aproape o mie de tone de mere este producția realizată anul acesta de SCPP Fălticeni. Pentru unii ar putea părea mult, dar specialiștii acestei unități apreciază producția ca fiind modestă. Nu e vorba că nu s-a lucrat bine, afirmă conducerea SCPP, ci au fost mai mulți factori care au contribuit la această situație. „Vremea deosebit de capricioasă ne-a pus bețe în roate și a dat peste cap procesul de polenizare și de fecundare”, a spus directorul Gheorghe Lazăr. Cînd gîndeau că au scăpat de probleme, cei de la stațiune au constatat cu stupoare că peste 100 de hectare le-au fost ocupate de foștii proprietari și așa suprafața de livadă s-a redus considerabil. Și cum o nenorocire nu vine singură, stațiunea a mai avut parte de o surpriză neplăcută, care a afectat producția. E vorba de pesticidele achiziționate de la o societate renumită, dar care au avut o calitate îndoielnică și nu au putut combate eficient bolile și dăunătorii. O altă problemă gravă cu care se confruntă în această toamnă stațiunea e reprezentată de reducerea cu încă 150 de hectare a terenului deținut de aceasta. Sînt terenurile solicitate în baza noii legi a proprietății care are ca termen limită de depunere a cererilor data de 30 noiembrie. „Nu ne punem problema că nu vom face producție însă cum poți să faci și cercetare și producție de calitate pe doar vreo 200 de hectare de teren? Spre exemplu, am rămas fără pepinieră, deci stațiunea nu va mai produce material săditor de calitate atît de necesar în zona noastră”, a precizat directorul SCPP. Așa după cum ne-a explicat el, pentru pepinieră sînt folosite în general terenuri plane, cu cea mai bună expoziție și ușor irigabile. E vorba de o investiție foarte serioasă pe care stațiunea nu și-o mai permite financiar și nici nu mai are terenuri corespunzătoare. Există totuși și o serie de realizări deosebite ale specialiștilor stațiunii. După ani de cercetare, dr. Gheorghe Iacobuță a creat un soi de vișin, iar colegul său, dr. Dumitru Iftime, un soi de mur, care au fost foarte apreciate la nivel național și internațional, fiind chiar și medaliate. Avînd în vedere problemele cu care se confruntă, stațiunea se vede pusă în situația ca, pentru o perioadă măcar, să-și diminueze activitatea. Astfel, distileria în care era produs renumitul distilat de mere, va fi închisă, iar din cele 11 celule de depozitare a fructelor, doar 3 vor fi ocupate. Pentru rentabilitate, celelalte opt celule pot fi închiriate celor interesați, capacitatea unei celule fiind de 550 de tone.