Deversările din stația de epurare a orașului Suceava par să fi cauzat mortalitatea masivă de pește de pe râul Suceava, în aval de zona industrială a municipiului, în dreptul satelor Lisaura și Tișăuți. Probele de laborator ridicate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au indicat valori de poluare mari în zona stației de epurare a ACET.
SGA Suceava a transmis, ieri, că a luat măsura sancționării contravenționale a ACET Suceava cu 35.000 de lei.
Într-un comunicat al directorului SGA Suceava, Daniel Drăgoi, se arată că analizele efectuate în cadrul laboratorului SGA Suceava au relevat valori crescute ale indicatorilor de amoniu și azotiți și valori scăzute ale oxigenului dizolvat. Cele mai mari valori au fost înregistrate pe evacuarea stației de epurare a ACET SA.
„Prin urmare, s-a solicitat ACET SA Suceava să ia măsurile necesare pentru stoparea evacuării de ape neepurate în râul Suceava și pentru încadrarea indicatorilor de calitate a apelor uzate în limitele maxime admise, conform autorizației de gospodărire a apelor. De asemenea, SC ACET SA a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 35.000 de lei”, se arată în comunicatul SGA.
Amenda a fost dată în baza Legii apelor 107/1996, conform articolului 87, punct 26, respectiv neanunțarea unităților de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale, de către utilizatorii care au produs-o.
Debitul scăzut și temperaturile crescute, factori favorizanți ai mortalității
Această poluare a dus la mortalitate concomitent cu alți factori naturali, respectiv debitul scăzut al râului Suceava și temperaturile ridicate. Debitul scăzut a accentuat practic gradul de poluare pe fondul deversărilor de ape uzate neepurate.
Mai rămâne de lămurit la nivel oficial cauza morții peștilor. Analize în acest sens au fost recoltate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Rezultatele preliminare au confirmat că peștii au murit din cauza unor leziuni hemoragice, pe fondul toxicității. Rezultatele au exclus alte cauze, precum o acțiune a braconierilor, cu curent electric.
Acțiunea de colectare a peștelui mort a continuat și va mai continua
Important de precizat este că ieri s-au mai strâns 92 de kilograme de pește mort, care se adaugă celor 109 kilograme colectate marți, în ziua în care a fost descoperită mortalitatea masivă. Cele 201 kilograme de pește au fost predate în vederea incinerării.
Activitatea de recuperare a peștelui mort va continua și astăzi, cu oameni de la SGA Suceava și Primăria Ipotești. Specialiștii se așteaptă să mai găsească mulți pești morți, ce nu au ieșit încă la suprafață.
Cei de la SGA Suceava au transmis primăriilor limitrofe zonei poluare necesitatea de a avertiza populația cu privire la riscul consumului de pește.
Autoritățile s-au sesizat în acest caz marți dimineață, în jurul orei 9.45. Prima sesizare a venit de la un pescar.
La fața locului au ajuns specialiști ai Gărzii de Mediu Suceava, ai Agenției de Protecție a Mediului, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor și ai Direcției Sanitar Veterinare.
Exemplare superbe, de 3-4 kilograme, moarte în urma poluării
Pe parcursul zilei de marți s-a constatat că au pierit pești din speciile mreană, scobar, știucă, șalău și porcușor, cei mai mulți de dimensiuni medii. Mulți dintre pești aveau în jur de un kilogram, însă au fost găsite și știuci de dimensiuni mai mari, 3-4 kilograme.
Prima concluzie care s-a putut trage marți a fost că nivelul de oxigen din râul Suceava era foarte scăzut. În urma măsurătorilor celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava au rezultat valori de oxigen la aproape jumătate față de normal. În zona de mortalitate nivelul de oxigen era aproape de limita critică. S-a constatat că mortalitatea este scăzută la puiet, mult mai mare fiind la peștii medii și mari.
A fost strâns pește mort de pe o rază de circa trei kilometri, pe ambele maluri ale râului Suceava, pe tronsonul cuprins între 200 de metri amonte de puntea Lisaura și puntea Tișăuți.