E un desert ușor de făcut și foarte plăcut, potrivit pentru serile calde de primăvară târzie sau chiar pe post de cremă pentru un tort delicat și ușor.
Avem nevoie de:
4 albușuri de ouă crude, o cană de căpșuni foarte coapte, o cană de zahăr, 2 linguri miere polifloră, o cană de smântână grasă sau imitație de frișcă lichidă, 2 linguri zahăr vanilat, 4 pliculețe gelatină, o lingură zeamă de lămâie, opțional un vârf de cuțit cream tartar și un blat de tort
Preparare:
Batem frișca cu 2 linguri de zahăr, mierea și vanilia și o dăm la rece. Punem gelatina la înmuiat cu jumătate de cană de apă rece. Albușurile le separăm cu grijă și le punem într-un vas foarte curat. Dacă are urme de grăsime, acestea nu se vor bate bine. Adăugăm peste albușuri căpșunile zdrobite (păstrăm câteva întregi doar pentru decor), praful tartar, dacă folosim, sau zeama de lămâie, zahărul. Batem totul bine, până ce devine o spumă aerată, destul de densă, precum neaua de albușuri pentru bezea, dar de culoare roz. Pregătim la îndemână fie cupele în care vom servi, fie blatul de tort feliat subțire. Încălzim gelatina până se topește complet, dar fără să fiarbă. Punem în ea o lingură de spumă de căpșuni, amestecăm repede, apoi turnăm toată gelatina peste spumă și amestecăm bine. Deasupra punem și frișca răcită și amestecăm repede, cu mișcări ample, de sus în jos, ca să încorporăm frișca înainte de a se închega amestecul cu gelatină. Turnăm totul în cupe frumoase de sticlă sau folosim amestecul pe post de cremă într-un tort cu blat foarte ușor, spongios. Amestecul se poate orna cu căpșuni întregi, frișcă, frunze de mentă sau doar cu bomboane mici. Trebuie să stea la rece minimum o oră, timp în care spuma se va închega ușor, asemănător cremei din tortul Diplomat. Se servește cât mai rece și este absolut delicioasă.