Pentru asigurarea consumului intern din producția autohtonă de tomate, în conformitate cu Regulamentul de Minimis în sectorul agricol, producătorii de tomate în spații protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an, în urma emiterii a două hotărâri de guvern. Pentru anul 2018, regulamentul de subvenționare este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 943/20 decembrie 2017, apărută în Monitorul Oficial la data de 4 ianuarie 2018. Conform acestei hotărâri, producătorii agricoli care dețin spații protejate (solarii) și cultivă o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de tomate, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioada 1 ianuarie – 31 mai sau 1 noiembrie – 27 decembrie a anului în curs beneficiază de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro. În anul 2017, în județul Suceava, în baza Hotărârii de Guvern 39/2017, s-au înregistrat pentru a beneficia de ajutorul de minimis acordat în aceleași condiții 38 de producători agricoli, din care 22 de producători au reușit să beneficieze de acest sprijin. Având în vedere specificul agricol al județului, această cifră reprezintă un început foarte bun pentru primul an. Având exemplul celor care au beneficiat de acest ajutor, conducerea Direcției Agricole Suceava speră ca în cursul anului 2018 numărul celor care se înscriu în acest program să-l depășească pe cel de anul trecut, fiind vorba de un program care îi ajută pe producători. Cu cei 3.000 de euro, producătorii de legume incluși în program își pot îmbunătăți condițiile de producție, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.
Producții de tomate subvenționate în mai multe zone ale județului
Spre surpriza celor care au implementat programul, fermierii care l-au accesat provin din toate zonele județului, inclusiv din zona de munte. Duțu Haralampie, directorul Direcției Agricole Suceava, prin intermediul căreia se derulează programul, a remarcat, legat de derularea programului în anul 2017: ”Au apărut astfel plantații de tomate în spațiu protejat la Vatra Moldoviței și Moldovița, unde sunt producători care au învățat în străinătate producerea legumelor în spații protejate și lucrează la nivel european, pe vârf de munte. Cantitățile de tomate produse de acești producători au fost realizate în ciclul doi de producție, în perioada 1 noiembrie – 27 decembrie, fiind plantate în solarii la mijlocul verii. De altfel, cei mai mulți producători au realizat recoltele de tomate în al doilea ciclu de producție, condițiile de pornire a recoltelor în primele luni ale anului fiind foarte dificile. Un exemplu a fost și luna martie a anului 2018, când temperaturile foarte joase și zăpada abundentă le-au dat bătăi de cap fermierilor înscriși în primul ciclu de producție, unii chiar pierzând răsadurile. Fermierii care au îmbrățișat acest program provin din multe localități ale județului, precum Adâncata, Baia, Botoșana, Bunești, Bursuceni, Comănești, Cornu Luncii, Dolhasca, Dolhești, Dumbrăveni, Fălticeni, Frumosu, Hănțești, Horodniceni, Iacobești, Ipotești, Marginea, Moara, Moldovița, Oniceni, Pătrăuți, Preutești, Vadu Moldovei și Vatra Moldoviței”.
Programul lansat se derulează pe o perioadă de 8 ani de zile. Cei care s-au înscris în 2017 pot beneficia de încă 7 ani de zile de subvențiile de 3.000 de euro oferite anual prin acest program. Un calcul simplu arată că acești fermieri pot încasa 24.000 de euro în acești ani, bani cu care se pot dezvolta. Desfacerea în extrasezon a tomatelor se face de cele mai multe ori fără probleme, acestea fiind perioadele anului când oferta de pe piață este destul de limitată, spre deosebire de perioada de vârf din timpul verii, când producțiile mari de roșii au o desfacere mai dificilă.
Întreaga acțiune se desfășoară prin intermediul Direcției Agricole Suceava
Fermierii care intenționează să intre în acest program se pot înscrie la secretariatul instituției. În momentul plantării ei trebuie să-i anunțe pe cei de la Direcția Agricolă, un specialist din instituție deplasându-se în teren pentru a constata suprafața cultivată cu tomate. Când cultura se află pe rod, specialiștii fac o nouă verificare în teren a producției de tomate, iar dovada comercializării celor 2.000 de kg de roșii se poate face prin filă din carnetul de comercializare pentru persoanele fizice care au atestate de producător sau cu factură pentru cei care dețin facturier, începând din acest an fiind valabil și bonul de casă, cu care pot dovedi că au vândut cantitatea de tomate. După ce solicitantul valorifică cantitatea de peste două tone de tomate, se prezintă cu documentele doveditoare la Direcția Agricolă, face o cerere de plată și primește în scurt timp banii de la Ministerul Agriculturii. Pentru o valorificare mai ușoară a producției, conducerea Direcției Agricole a încercat, la demararea programului din acest an, să-i convingă pe producători să se organizeze într-o cooperativă a celor care cultivă tomate, acțiune care este acum în curs de desfășurare.
Culturi cu tomate în curând pe rod, în timpul primului ciclu de producție
Unul dintre cei care produc tomate în primul ciclu al anului este Mihai Marian, din comuna Dolhești. În cele trei solarii ale familiei, în suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, au fost plantate răsaduri de roșii după data de 20 martie, după ce semințele au fost puse în pământ imediat după sărbătorile de iarnă. Munca este organizată în familie, Daniela Marian fiind cea care se ocupă îndeaproape de bunul mers al producției. Ea a povestit despre inconvenientele producției de tomate în primul ciclu al anului, în timpul căruia vremea capricioasă le-a dat bătăi de cap. Consumurile cu încălzirea solariilor sunt mari, în afară de lemnul folosit pentru menținerea temperaturii ambientale având nevoie de tunuri de căldură care au protejat plantele de îngheț. Cu toate aceste cheltuieli ridicate în timpul anotimpului rece, oamenii spun că acest program guvernamental este binevenit, ducând afacerea în zona rentabilă.
Familia Ana și Florea Pavăl cultivă la Budeni, în orașul Dolhasca, o suprafață protejată de circa 8.000 de metri pătrați, fiind printre puținii care se încumetă să producă tomate în această perioadă rece a anului. Florea Pavăl ne povestește că munca lor se termină pe 31 decembrie și începe pe 1 ianuarie, lucrările trebuind făcute în permanență la timp. Timpul este nefavorabil în această zonă de nord a țării, unde frigul se manifestă până târziu, în primăvară. ”Din această cauză costurile sunt enorme, în această perioadă cred că am consumat cel puțin 10 metri cubi de lemn cu încălzirea solariilor. Sunt necesare trei rânduri de folie pentru formarea unui strat protector, în această primăvară, din cauza frigului din martie, fiind folosite și tunurile de aer cald pe bază de motorină. Această muncă rămâne însă dragostea noastră și acest program de acordare a subvenției ne ajută foarte mult, fiind un ajutor binevenit”, ne-a declarat Florea Pavăl. Din cauza vremii nefavorabile din această primăvară, producătorii cred că ar fi binevenită o prelungire a perioadei de desfacere a produselor, cel puțin până la jumătatea lunii iunie. În același timp, producătorii autohtoni ar trebui ajutați în ceea ce privește desfacerea produselor proprii în piețe, unde ar trebui să aibă un tratament preferențial.