Riscul crescut de abandon școlar al copiilor proveniți din medii sărace, îndeosebi din mediul rural și din comunitățile de romi din județul Suceava, determină autoritățile să identifice metode eficiente de a determina elevii să vină la școală, în paralel cu educarea părinților în ceea ce privește necesitatea studiului. Un bun exemplu în acest sens este campania de prevenire a abandonului școlar derulată de Asociația Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale – CRIPS București, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, care derulează la Vicovu de Sus proiectul „Rețele comunitare pentru prevenirea abandonului școlar în perioada 2014-2015”, în cadrul Campaniei Naționale de Participare Școlară „Hai la școală”, coordonată de UNICEF.
Unitatea de învățământ participantă la proiect este Școala Gimnazială Nr. 3 din Plai, în care majoritatea copiilor provin din familii cu venituri reduse și aproximativ 60% dintre elevi aparțin comunității de romi. La seminarul organizat la Vicovu de Sus, săptămâna trecută, cu tema „Rețele comunitare pentru prevenirea abandonului școlar”, profesorul de religie Iulian Schipor, de la Școala Nr. 3 Plai, a prezentat câteva dintre acțiunile cu efecte pozitive derulate până acum. Potrivit profesorului Schipor, la rețeaua comunitară constituită în Vicovu de Sus copiii găsesc sprijin material, emoțional și primesc ajutor la teme din partea voluntarilor.
„Copiii sunt ascultători și muncesc foarte mult”, a spus Iulian Schipor. În școală a fost amenajată o sală de consiliu ”prietenoasă” pentru părinți și elevi, ca loc în care profesorul poate vorbi cu un copil care are probleme sau cu părinții lui. De asemenea, s-au înființat cercuri de pictură, de handmade, s-au cumpărat obiecte electrocasnice de gătit, pe care copiii le-au folosit pentru a-și valorifica aptitudinile culinare și a organiza o expoziție cu mâncărurile pregătite de ei, la care și-au invitat părinții și profesorii.
În acest an școlar, profesorii vor să atragă copiii la școala din Plai prin activități sportive. S-au cumpărat mese de tenis, urmează să fie achiziționate rachete și mingi, iar primăria va amenaja terenul din spatele școlii. ”Se organizează competiții sportive între echipe mixte de copii, părinți-profesori, profesori-elevi. Credem că rezultatele vor fi bune”, a spus prof. Schipor. Acesta a mai amintit și alte activități care au captat interesul copiilor, precum cercurile literare și orele de educație financiară, în cadrul cărora elevii au confecționat diverse obiecte – felicitări, mărțișoare, cusături, pe care le vând și câștigă bani.
Sărăcia este factorul declanșator al abandonului școlar
În cadrul atelierelor de lucru organizate cu ocazia seminarului de la Vicovu de Sus, purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială Suceava, Nicoleta Daneliuc, a arătat că, dacă la nivelul școlii ”lucrurile merg foarte bine, inclusiv în ceea ce privește atitudinea copiilor”, la nivelul comunităților mai sunt multe de făcut. ”Eforturile UNICEF s-au văzut în școală, în comunitate mai puțin”, a precizat Daneliuc. Ea a afirmat că, potrivit statisticilor, sărăcia este factorul declanșator al abandonului școlar. Sărăcia înseamnă condiții inadecvate de locuit, dificultăți în asigurarea utilităților de strictă necesitate, obligarea copiilor la treburi gospodărești, care le diminuează timpul alocat studiului, trimiterea la muncă de timpuriu pentru a aduce bani în casă etc. Alți factori sunt nivelul de educație a părinților și prezentarea programei de învățământ într-un mod neatractiv, nemotivant, plictisitor.
”Cel mai mare risc de abandon îl prezintă copiii din mediile sărace, copiii din mediul rural, copiii romi și cei cu dizabilități. La abandon școlar, copiii romi sunt pe primul loc, iar procentul celor care nu au mers niciodată la școală este mai mare față de alte comunități”, a punctat Nicoleta Daneliuc. Ea a subliniat importanța implicării comunității locale și județene (și a instituțiilor relevante în domeniu) în identificarea precoce a problematicii presupuse de abandonul școlar și intervenția comună în combaterea acesteia.
Parohiile vor avea, din acest an, buget special pentru susținerea școlii
Prezent la discuții, protopopul de Rădăuți, Petru Lupăștean Barfă, a declarat că Biserica Ortodoxă ”privește cu îngrijorare problema abandonului școlar”. Protopopul a precizat că ”este obligația preoților, a parohiilor, să se implice și material în rezolvarea problemelor”. Astfel, Patriarhia Română a decis ca fiecare parohie să aibă un buget special destinat activității de susținere a școlii și va acorda premii pentru elevi merituoși, se va implica în activități extrașcolare, va organiza excursii și pelerinaje pentru elevi și va asigura voluntariatul pentru ajutarea elevilor la lecții. ”În parohii se întâmplă deja acest lucru”, a asigurat preotul.
La seminarul de la Vicovu de Sus au participat profesori de la școlile din localitate, reprezentanți ai Partidei Romilor, doi copii de clasa a VI-a care abandonaseră școala și au fost „recuperați”, împreună cu diriginta lor, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, ai Universității ”Ștefan cel Mare”, ai Uniunii Artiștilor Plastici, ai Poliției, ai Jandarmeriei, ai Agenției de Combatere a Traficului de Persoane, ai unor fundații umanitare, printre care ai fundației FARA, patronată de prințul Charles al Marii Britanii, reprezentanți ai bisericilor creștine ortodoxă și penticostală.










