Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava se va constitui parte civilă în procesul ce va fi intentat firmei HexiPharma pentru prejudiciul creat prin stoparea utilizării produselor cumpărate de la acest producător. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a confirmat, ieri, că instituția intră parte în proces. Potrivit managerului, valoarea stocului de produse HexiPharma indisponibilizate din prima săptămână a lunii mai este de 680 de milioane de lei vechi, adică aproximativ 15.000 de euro.
Cum va decurge acest proces în instanță este greu de estimat, de vreme ce până la această oră nu există buletine de analiză de la un laborator acreditat pe testarea compoziției biocidelor, care să certifice diluția și lipsa de eficacitate a produselor HexiPharma. Motivațiile care pot fi invocate pentru neutilizarea produselor sunt scandalul național din jurul acestei firme și o recomandare a Ministerului Sănătății, venită însă ulterior deciziei Comitetului Director al spitalului, și asta în condițiile în care probele de sanitație efectuate de DSP au fost conforme.
Odată cu indisponibilizarea materialelor achiziționate de la HexiPharma, Spitalul de Urgență a transmis atât Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, cât și altor instituții care au solicitat, lista contractelor pe care le-a avut cu firma. Inițial, au fost trimise contractele din perioada 2010-2016, apoi din 2007-2016 și din nou 2010-2016.
Din 11 firme invitate la negocieri, au răspuns doar șase
Toate contractele au fost încheiate și derulate doar cu HexiPharma, clona Hexifarma nu există în evidențele de la Suceava. ”Am verificat imediat ce am aflat de existența celei de-a doua firme. Noi nu am avut decât cu HexiPharma și doar contracte așa cum au fost pe SEAP, fără nici un fel de acte adiționale”, a declarat managerul Rîmbu.
Renunțarea la produsele HexiPharma a ridicat însă spitalului o problemă importantă: două dintre produse, Clorhexina B și Polyiodine, nu au echivalent pe piața românească. Vasile Rîmbu a arătat că Spitalul de Urgență a transmis la 11 firme invitații la negocieri, pentru 12 loturi. Au răspuns invitației doar șase operatori economici și au fost adjudecate 10 loturi.
În aceste condiții, conducerea spitalului a transmis o adresă Ministerului Sănătății, prin DSP Suceava, prin care solicită să se comunice cu ce pot fi înlocuite soluțiile dezinfectante apoase pentru tegumente și mucoase Polyiodine și produsul antiseptic intracavitar Clorhexina B, care nu au echivalenți în România. ”Pentru acest tip de produse nu am avut nici o ofertă”, a mai spus Rîmbu.
Mai precizăm că HexiPharma este în portofoliul de furnizori ai Spitalului de Urgență din Suceava de aproximativ 16 ani. În tot acest timp, contractele cu HexiPharma au reprezentat circa jumătate din totalul contractelor derulate de spital; acest producător român de dezinfectanți nu a avut niciodată exclusivitate la Suceava.
Sănătate
Spitalul de Urgență Suceava, parte civilă în procesul cu HexiPharma pentru recuperarea unui prejudiciu de 15.000 de euro
