Procedura de achiziție a primelor echipamente care vor intra în dotarea compartimentului de epileptologie din cadrul Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a demarat, ieri, cu depunerea ofertelor. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că în prima etapă vor fi achiziționate trei sisteme de video EEG monitoring, unul cu 32 de canale și două cu 64 de canale, și alte echipamente de strictă necesitate pentru diagnostic, iar în a doua etapă va fi achiziționată aparatura pentru intervențiile neurochirurgicale – un sistem de neuronavigație performant pentru intervențiile neurochirurgicale și un aparat RMN 3Tesla. Tot acum se mai cumpără aparatură medicală pentru chirurgia plastică, linia de electrofiziologie cardiacă, un mamograf, echipamente pentru ATI și chirurgia generală.
Managerul Vasile Rîmbu a precizat că noile dotări, în special cele pentru intervențiile chirurgicale, vor fi și în beneficiul altor pacienți neurochirurgicali, cu patologie tumorală cerebrală, cu patologie vasculară cerebrală și cu alte anomalii de dezvoltare.
Centrul se adresează copiilor, adolescenților, populației active și seniorilor cu manifestări paroxistice epileptice și neepileptice
Valoarea totală a investiției, însemnând echipamente și aparatură medicală, precum și amenajarea spațiilor, este de aproape un milion de euro.
Cei doi medici responsabili de compartimentul de epileptologie sunt dr. Ana Miron, doctor în științe medicale, medic specialist neurologie pediatrică, epileptolog, cu competență electroencefalografie, și dr. Anatolii Buzdugan, medic primar neurochirurg, doctor în științe medicale și unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România.
Titulatura oficială a compartimentului este Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic. Acesta se adresează copiilor, adolescenților, populației active și seniorilor cu manifestări paroxistice epileptice și neepileptice, inclusiv celor cu epilepsie farmacorezistentă, iar aria de acoperire a centrului și de asigurare cu pacienți cuprinde zona de nord și est a României, Republica Moldova și regiunea de vest a Ucrainei. Este un „centru satelit” al departamentului Ruhr-Epileptologie, al Spitalului Clinic Universitar Knapschaftskrankenhaus din Bochum, Germania.
Chirurgia epilepsiei înseamnă rezecția focarului epileptogen, care generează crizele pacientului. Deocamdată, în România acest lucru se face doar la Spitalul Universitar din București, unde la această oră pacienții sunt planificați pentru intervenția chirurgicală pe doi ani înainte.
Achiziții
Spitalul de Urgență Suceava a început procedura de dotare a compartimentului de epileptologie
