Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a început monitorizarea non-stop a copiilor cu vârsta de până la 5 ani internați cu boală diareică severă cu deshidratare în secțiile Pediatrie și Boli Infecțioase, în vederea depistării precoce a eventualei apariții a vreunui caz de sindrom hemolitic uremic. Purtătorul de cuvânt al spitalului, directorul medical dr. Tiberius Brădățan, ne-a declarat, ieri, că în cursul zilei de luni Ministerul Sănătății a transmis unității spitalicești procedura exactă de monitorizare. ”Orice suspiciune se raportează imediat; sperăm însă să nu fie cazul”, a declarat dr. Brădățan, care a mai precizat că laboratorul Synevo, cu care spitalul are contract pentru analize, dispune de testele de identificare a tipului de E. coli – Shiga toxina E. coli sau STEC – responsabilă de producerea sindromului hemolitic uremic (SHU).
Solicitarea de monitorizare din partea Ministerului Sănătății a venit după ce, în ultimele două săptămâni, mai mulți copii din Argeș au prezentat SHU. Șapte copii se află în continuare internați la Spitalul ”Marie Curie” din București, dintre care trei sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă, unde li se face dializă. Patru se află la secția de Nefrologie, starea lor de sănătate fiind bună, iar trei copii au murit.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat ieri că situația este ”inexplicabilă” și că este „foarte frustrat” că nu există încă rezultatele anchetei în cazul îmbolnăvirii acestor copii. Pe site-ul ministerului sunt postate informații în legătură cu SHU și este anunțat că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat legătura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, în data de 10 februarie a.c., și că au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigațiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire.
Apa și săpunul sunt cele mai eficiente metode de prevenire a îmbolnăvirii
Bacteria E. coli este larg răspândită în natură, se găsește în mod normal în intestinul omului și animalelor. Majoritatea sunt inofensive, însă există și tipuri agresive, precum Shiga toxina E. coli sau STEC, care pot produce sindromul hemolitic uremic.
SHU reprezintă o complicație majoră care este un tip de insuficiență renală și apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC și care apare mai ales la copiii de 0-5 ani și la persoanele în vârstă.
Infecția apare în urma ingestiei de STEC, după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecții sunt laptele și produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente și nu sunt curățate între utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele și care nu respectă reguli elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă și săpun).
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută imediat, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoțită de febră sau scaune cu sânge. La adulți fără alta simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persista timp de trei zile.
Specialiștii afirmă că cea mai importantă măsura terapeutică este cea de rehidratate și reechilibrare electrolitică. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot crește riscul apariției SHU. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate îngreuna depistarea cauzelor apariției bolii.