Spitalele sucevene își refac stocurile de ser antiviperin pe care să-l administreze pacienților mușcați de șarpe în acest sezon cald. Spitalul Județean de Urgență Suceava, unitatea care ar trebui să trateze cele mai deosebite cazuri, a anunțat ieri că deține deja în farmacie cinci flacoane, cantitatea urmând a fi suplimentată în funcție de necesități.
Și celelalte spitale au informat că au demarat achizițiile de ser antiviperin. La Vatra Dornei, conducerea spitalului a comandat într-o primă fază trei flacoane, care vor fi livrate până săptămâna viitoare. Aceeași cantitate urmează să primească în perioada imediat următoare și Spitalul Câmpulung Moldovenesc.
Spitalele Rădăuți și Gura Humorului au început de asemenea demersurile în acest sens, în timp ce la Fălticeni conducerea spitalului a decis ca anul acesta să nu mai facă deloc achiziții și să trimită eventualii pacienți mușcați de șarpe la Suceava. „În anii trecuți îl cumpăram, dar nu îl consumam fiindcă nu înregistram cazuri. Serul este scump și cu termen scurt de valabilitate, deci nu se merită să-l achiziționăm doar ca să putem spune că-l avem”, explică managerul Vlad Morariu. Aceeași situație este și la Siret, unde managerul Marius Scorobohaci a hotărât ca din motive de rentabilitate să nu mai cumpere antidotul și să transfere eventualele cazuri la Spitalul Rădăuți.
Anul trecut, număr record de pacienți mușcați de șarpe și stocuri zero de ser antiviperin
În 2013, spitalele sucevene s-au confruntat cu o lipsă acută de ser antiviperin după ce singurul distribuitor, societatea Unifarm, nu a mai avut de unde procura antidotul. La finele lunii iunie, stocul de la nivelul județului se limita la doar șapte flacoane. În iulie, toate spitalele din județ rămăseseră fără serul pe care trebuiau să-l injecteze pacienților mușcați de șarpe. În august, în plin sezon cald, când numărul cazurilor de acest gen era fără precedent, Spitalul Suceava, către care erau trimiși toți pacienții din teritoriu, a anunțat că se va împrumuta cu ser antiviperin de la celelalte județe sau va trimite pacienții la Iași.
Antidotul trebuie administrat în patru-șase ore de la mușcătură. Potrivit legii, serul antiviperin se inoculează doar în spitale, care îl achiziționează cu greu și din cauza costului mare, de circa 500 de lei flaconul, și a perioadei scurte de valabilitate, de numai câteva luni.