Duminică, 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, sala Casei de Cultură „Elisei Todașcă” din Poiana Stampei a devenit neîncăpătoare pentru sutele de spectatori dornici să vizioneze spectacolul „Sfânta seară de Crăciun”, eveniment ajuns în acest an la ediția a XXII-a.
Formații artistice din zona Dornelor și din județul Bistrița-Năsăud au realizat, timp de mai bine de trei ore, un program specific sărbătorilor de iarnă, cu datini, colinde și obiceiuri păstrate nealterate din generație în generație. Primii care au urcat pe scenă au fost preoții care au vorbit despre marea sărbătoare a Nașterii Domnului și despre păstrarea tradițiilor și obiceiurilor populare specifice Crăciunului și Anului Nou.
„Bucuria nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, bucurie care s-a revărsat în întreaga lume, să ne aducă sentimente de bunătate, să întărească credința în aceste zile, care nu sunt ușoare, și mai ales să înmulțească nădejdea și rugăciunea noastră de mai bine”, a fost îndemnul părintelui Sorin Ilie Cormoș, preot paroh la Poiana Stampei.
Și primarul comunei Poiana Stampei, ing. Viluț Mezdrea, și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu locuitorii comunei, după doi ani de restricții, într-o seară atât de frumoasă în care s-a reușit din nou să se umple sala Casei de Cultură din comuna Poian Stampei la fel cum se întâmpla și înainte de pandemie. „Mă bucur enorm că, după doi ani, suntem din nou împreună la frumosul spectacol cu care eram obișnuiți pe 25 decembrie, «Sfânta seară de Crăciun», un eveniment care face parte din calendarul cultural al manifestărilor din comuna Poiana Stampei și de care mi-a fost dor. Mi-a fost dor pentru că nu ne-am mai întâlnit de doi ani să ne bucurăm de colindele frumoase, să ne bucurăm de datinile și obiceiurile specifice comunei Poiana Stampei și Bucovinei, obiceiuri de neegalat în țară și străinătate. Bunul Dumnezeu a orânduit ca de acest Crăciun să avem libertatea de a ne revedea și de a ne bucura de tot ceea ce este frumos pe Pământ”, a spus primarul Viluț Mezdrea.
Colindul sfânt al măicuțelor de la Mănăstirea Piatra Fântânele
De Crăciun, pașii celor plecați departe se îndreaptă spre casă și nu a fost o bucurie mai mare pentru cunoscuta solistă Raluca Ionela Vasiluț – Corujan decât de a împărți cu cei dragi bucuria revederii prin colinde interpretate la nai.
Ziua întâlnirii cu pruncul Iisus care s-a născut în iesle, lângă animale, a continuat cu două voci talentate, Anamaria Aurica și Elisabeta Gabriela Doroftiesei, care i-au colindat pe cei prezenți cu două colinde învățate de la tatăl lor, preotul Gabriel Doroftiesei, care împreună cu corul ”Ecclesia” din Dorna Candrenilor au fost prezenți în comuna Poiana Stampei în această zi de sărbătoare.
Au cântat colindul sfânt oameni cu glas de îngeri, corul măicuțelor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. În cadrul concertului, precedat de un cuvânt de suflet al părintelui Gavril, s-au remarcat colindele tradiționale specifice satelor de la limita dintre județele Suceava și Bistrița-Năsăud, unele dintre ele inspirate din troparele închinate Sfântului Nicolae și Nașterii Domnului, colinde care au adus nu doar bucuria specifică sărbătorilor, ci și emoția primirii colindătorilor în pragul casei ca semn de recunoștință pentru întruparea Domnului nostru Iisus Hristos.
Bucuria Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și starea de spirit a Crăciunului au fost aduse în sala Casei de Cultură din Poiana Stampei și prin colindele din tezaurul Bucovinean interpretate cu bucurie și drag de Grupul Folcloric „Flori de pe Dorna”, coordonator de Elena Negură, și de tinerele soliste de muzică populară Ionela și Marinela Pentelescu.
Magie, inocență de copil, simplitate, toate au fost aduse în dar prin colind de la Grupul Folcloric „Flori de merișor”, coordonat de prof. Dorina Paicu, directorul Școlii Gimnaziale Poiana Stampei.
Belciugarii de la Ilva Mare, așteptați pentru a aduce un an bogat și în Bucovina
Programul artistic al Ansamblului folcloric „Coșnencuța”, condus de Sebastian Doroftiesei, a adus în atenția publicului un obicei tradițional, jocul babei și al moșului, dar și jocul caprelor de la Coșna, dansul țigăncilor și al ursului. Pentru că oamenii de pe Valea Ilvelor, județul Bistrița-Năsăud, cred că gospodăria în care joacă „belciugarii” va fi una bogată în anul care vine, și de aceea toată lumea îi așteaptă și îi răsplătește, și locuitorii comunei Poiana Stampei i-au așteptat pe Belciugarii de la Ilva Mare, care au venit însoțiți de părintele paroh Cristian Lupșan.
Întreg ansamblul poartă costume specifice, de la cel care conduce ceata și este îmbrăcat în straie populare și nu-i lipsește bota de care un cioban nu se desparte niciodată, până la caprele confecționate din covoare țesute la război de mamele celor care le dansează, peste care sunt așezate piei de căprioară. Toate caperele au coarne adevărate, atașate unui ansamblu de lemn cu ajutorul căruia feciorii scot un sunet specific. Există și cerbii, confecționați asemenea caprelor, însă care se evidențiază prin mărimea coarnelor.
Ansamblul „Poienița”, un etalon al Bucovinei în tradiții și obiceiuri
Cel mai așteptat moment al serii a fost evoluția Ansamblului „Poienița”. Așa cum îi stă bine unui ansamblu profesionist, „Poienița” a urcat pe scenă cu taraf pentru acompaniament, dar și cu o ceată de colindători pentru a ura o „seară bună” celor prezenți. Au urmat moșnegii în costume populare și cu măști autentice, după care au fost scoase la joc de baciul Neculai caprele și cerbul. Jocul caprelor este punctul forte al obiceiurilor de iarnă prezentate de Ansamblul „Poienița”, condus de prof. Dănuț Lăcătuș, pe mari scene din țară și din străinătate. Atmosfera de voie bună a fost întreținută de urătorii Ștefănel Mezdrea, Ion Pentelescu, Neculai Rusu și Petrică Chiforescu, care acum au satirizat în cadrul urăturii pandemia, prețurile la energie și alimente, primarul, preotul, guvernul, consiliul local, dar și problemele comunității.
Primarul Viluț Mezdrea a oferit tuturor formațiilor și soliștilor care au evoluat pe scenă câte o Diploma de excelență, iar viceprimarul Vladimir Popescu, câte un coș cu produse tradiționale din Bucovina. Și cei prezenți în sală au primit plăcintepoale-n brâu,mere și nuci, iar la final, după superbul foc de artificii, vin fiert șiceai fierbinte.Manifestările au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Poiana Stampei și de Casa de Cultură „Elisei Todașcă”.