Studiu

Spanacul, benefic celor care au supraviețuit unui infarct



Spanacul poate prelungi rata de supraviețuire în cazul persoanelor care au suferit un infarct, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și preluat de dailymail.co.uk.
Studii anterioare au scos la iveală faptul că spanacul poate reduce riscul de a suferi un infarct.
Noul studiu demonstrează că leguma verde promovată de personajul Popeye marinarul poate, în plus, să prelungească cu 33% rata de supraviețuire în cazul victimelor accidentelor cardiovasculare.
Testele realizate de cercetătorii de la Universitatea din Texas au mai scos la iveală faptul că nitritul, o substanță care se găsește din belșug în spanac și salată verde, poate accelera procesul de recuperare fizică după un infarct.
Biochimistul Nathan Bryan, coordonator al acestui studiu, recomandă un consum de spanac zilnic de 150 – 270 de grame, de trei ori mai mult decât se consumă în mod obișnuit, potrivit evaluărilor curente.
Maladiile cardiovasculare sunt responsabile de 40% din numărul de decese înregistrate în Marea Britanie (peste 75.000 pe an).
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut apă cu nitrit timp de o săptămână înainte de un infarct au avut, în medie, cu 33% mai multe șanse de supraviețuire. Leziunile cardiace în cazul acestora au fost mai puțin grave, potrivit cercetătorilor, care spun că nitritul se transformă în organism în oxid nitric atunci când nivelul de oxigen scade, în timpul unui infarct. Oxidul nitric dilatează arterele blocate, mărind cantitatea de oxigen care ajunge la inimă.
Bryan este de părere că și nitritul care se găsește în cantități mici în alimente precum șunca poate accelera procesul de recuperare fizică după infarct. Profesorul spune că oamenii nu ar trebui să se ghideze după rezultatele studiilor din anii ’60, care asociau această substanță chimică cu cancerul: „Multe studii asupra nitriților și nitraților și asupra asocierii acestora cu cancerul se bazează pe date incomplete”.
„Dacă nitriții și nitrații ar fi periculoși pentru noi, atunci nu am fi sfătuiți să consumăm legume cu frunze verzi sau să ne înghițim saliva, care este bogată în nitrați”, a mai spus profesorul.



Recomandări