Souvlaki este un produs culinar delicios din bucătăria grecească, fiind foarte asemănător unui hamburger.
După cum informează site-ul Yahoo!News, numele „souvlaki” provine de la carnea de diverse tipuri, vită, miel sau porc. Aceasta se curăță și se așează într-un rotisor gigantic, în poziție verticală, la foc iute. Pe măsură ce carnea se rumenește, bucătarul taie fâșii mici, pe care le așează pe o bucată de pâine rotundă și foarte subțire, sau azimă, asemănătoare cu cea folosită pentru șaorma. Apoi adaugă câteva frunze de salată verde, felii de roșii și rondele de ceapă. Secretul gustului special al acestui fel de mâncare constă într-un sos făcut din castraveți, iaurt și usturoi, care se numește tzatziki.
În unele restaurante din Grecia, carnea friptă se taie în bucăți mai mari și se așează pe frigărui, înainte de a fi servită pe farfurii întinse, cu frunze de salată verde și sadziki.
Desigur, clienții pot solicita un „hamburger grecesc” cu un singur sortiment de carne. De asemenea, există restaurante unde se poate comanda souvlaki de pui sau chiar de pește sabie, însă acestea sunt foarte rare.
Mai există și sortimentul souvlaki kalamaki, ce se face tot din carne friptă la rotisor dar bucățile se pun într-o chiflă, în loc de azimă, fără ceapă, roșii sau tzatziki.
Souvlaki se servește, de obicei, învelit în hârtie ceruită, prețul acestui tip de produs fiind foarte mic. Acest fapt încurajează turiștii care nu dispun de fonduri foarte mari pentru vacanță să renunțe la restaurantele pretențioase, de pe malul mării, și să opteze pentru un souvlaki proaspăt, gustos și sățios.
(Click News)
