Oana Boc, soția premierului României Emil Boc, s-a numărat printre cei care și-au făcut cumpărăturile la Târgul „Produs în Bucovina” care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în parcarea Iulius Mall din Cluj.
Oana Boc a venit sâmbătă pentru a asista din public la deschiderea târgului, după care, însoțită de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, de actorul Florin Piersic și de autoritățile clujene, a vizitat standurile producătorilor și meșteșugarilor suceveni.
Soția premierului a degustat produsele expuse de producătorii suceveni, cumpărând în special produse tradiționale din lapte. Oana Boc a plecat acasă cu câteva plase pline cu cașcaval, șvaițer, brânză, dar și cu produse din carne, ea interesându-se în special de modul în care sunt preparate unele produse din Bucovina.
De remarcat faptul că Oana Boc a fost îndemnată de unii producători să-i trimită o parte din produsele cumpărate și soțului său, sucevenii spunându-i că acestea îl pot face mai puternic pentru a reuși să scoată România din criză.
Clujenii vor să organizeze târgul „Produs în Cluj”
La deschiderea oficială a Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a invitat pe clujeni să vină să cumpere din produsele tradiționale din Bucovina. Flutur a spus că după finalizarea târgului, Asociația „Produs în Bucovina” va rămâne la Cluj cu un magazin în care clujenii vor putea să găsească o parte din produsele expuse de producătorii suceveni.
„De aici mergem și la Timișoara și la București. Bucovina este zona cu peste 230 de produse incluse în catalogul de produse tradiționale. Și ce vedeți azi la Cluj reprezintă oferta gastronomiei tradiționale din Bucovina și oferta noastră turistică”, a spus Flutur.
Prezent alături de Gheorghe Flutur, omologul său din Cluj, Alin Tișe, a declarat că inițiativa de a organiza un astfel de târg va fi însușită și de autoritățile clujene.
„Sunt bucuros că suntem gazdele dumneavoastră. Cu invidie o spun că, iată, dumneavoastră, Consiliul Județean Suceava, reușiți să faceți un astfel de târg. Și dorința mea este să începem și de la Cluj o astfel de inițiativă, urmare a discuțiilor cu domnul Flutur, și să facem și noi târgul «Produs în Cluj»”, a spus Tișe.
Florin Piersic, ambasadorul Bucovinei la Cluj
Unul dintre invitații speciali ai Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj a fost actorul Florin Piersic. Deși inițial acesta anunțase că va sta doar la deschiderea oficială a târgului, în cele din urmă s-a alăturat oficialilor suceveni în turul standurilor. Îmbrăcat într-un suman din Bucovina, Florin Piersic a gustat produsele tradiționale sucevene, i-a îndemnat pe clujeni să le cumpere și a amestecat balmoșul în ceaun cot la cot cu ciobanii.
După prezența la târgul de la Cluj, Florin Piersic a fost numit, neoficial, ambasador al Bucovinei, alături de actorul Alexandru Arșinel și de ministrul de Externe Teodor Baconschi, cei doi fiind prezenți la Târgul „Produs în Bucovina” care a avut loc la Iași. De altfel, Teodor Baconschi a declarat la Iași că Bucovina a devenit în momentul de față cel mai important brand al României.
„Vreau să vă rog să credeți că mi-a făcut mare plăcere să vin din București în Clujul meu drag, ca să mă întâlnesc cu bucovinenii, pe care îi cunosc din clipa în care am început să umblu în Bucovina cu părinții mei”, a spus Florin Piersic la deschiderea Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj.
Standurile producătorilor și meșteșugarilor suceveni au fost vizitate de peste 60.000 de persoane
La târgul de la Cluj și-au expus produsele 25 de producători și meșteșugari, care i-au îmbiat pe clujeni cu produse proaspete, respectiv șuncă afumată, cârnați și salam de casă, caltaboși, tobă, costiță, cotlet, cighir, păstrăv afumat, cașcaval împletit, brânză de burduf, telemea de capră, ruladă de cașcaval, urdă și alte produse.
Clujenii au avut posibilitatea să guste și din mâncărurile făcute de ciobanii din județul Suceava, care au preparat balmoș, friptură de miel la cazan sau hribi cu smântână.
Vizitatorii târgului au putut să asiste și la spectacolele oferite de artiștii Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, ansamblului folcloric „Străjăncuța”, dar și artiștii Angelica Flutur, Nicolae Vieru și George Finiș.
Potrivit estimărilor făcute după cele trei zile de târg, standurile producătorilor și meșteșugarilor suceveni au fost vizitate de peste 60.000 de persoane.
Dacă la capitolul vizitatori târgul de la Cluj l-a depășit pe cel organizat în urmă cu două săptămâni la Iași, vânzările de produse au fost aproximativ aceleași cu cele din capitala Moldovei. Explicația este aceea că producătorii suceveni s-au pregătit cu aproximativ aceleași cantități ca la Iași, însă cererea de produse de la Cluj a fost mult mai mare. Astfel se face că încă de duminică la amiază foarte mulți producători și-au terminat stocurile de produse pe care le aveau pentru vânzare, rămânând în continuare la târg cu produsele pe care le aveau pentru promovare. De altfel, autoritățile județene sucevene au subliniat faptul că scopul principal al târgului de la Cluj a fost cel de promovare a produselor tradiționale din Bucovina, în raport cu interesul pentru vânzare.
Potrivit unui bilanț provizoriu, la târgul de la Cluj au fost vândute 8,5 tone de produse din carne, șase tone de mere și 4,5 tone de produse din lapte.
Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a spus că după Cluj, Târgul „Produs în Bucovina” va fi organizat și în Timișoara și în București.