Sos de ardei iute cu nuci



Sos de ardei iute cu nuci
Sos de ardei iute cu nuci
  • 1 lingură feliuțe de ardei iute
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 300g nuci măcinate
  • 300g pesmet
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 50ml suc de roșii
  • 1/2 linguriță ienibahar măcinat fin
  • 2 ardei grași sau capia
  • 1 leg. pătrunjel verde
  • ± sare, piper

Se coc ardeii și se scot într-un castron. Se presară cu sare, se acoperă și se lasă 10 minute în vasul acoperit. Se curăță apoi de pielițe și se taie în fâșii. Se pun într-un blender, împreună cu celelalte ingrediente și se procesează până când se obține un piure fin. Dacă sosul obținut este prea gros, se poate lungi cu suc de roșii și zeamă de lămâie. Dacă este prea lichid, se adaugă nuci măcinate. Se ține sosul astfel pregătit, 15 minute la temperatura camerei, înainte de a fi servit. Se potrivește cu grătare din carne, pește sau legume.