Sorgul, o cultură miracol pentru alimentație și biocarburanți



Sorgul pare a fi cultura miracol capabilă să producă în zonele semiaride biocarburanți și alimente fără impact negativ asupra mediului sau asupra pieței mondiale alimentare, au explicat cercetătorii care lucrează la un proiect pilot în India.
„Considerăm că sorgul dulce este recolta ideală, pentru că poate produce în același timp hrană și etanol”, a indicat într-un comunicat William Dar, director general al Indian Crops Research Institute for Semi Arid Tropics (ICRISAT), un institut internațional de cercetări în scop caritabil.
Sorgul dulce (Sorgum bicolor) se situează pe al cincilea loc în topul culturilor cerealiere mondiale, după orez, porumb, grâu și orz.
Planta crește pe terenuri uscate, tolerează bine căldura, solurile cu salinitate ridicată, calități ideale pentru zonele semiaride ale planetei, unde, în general, populația este foarte săracă, a indicat Mark Winslow, agronom la ICRISAT.
Planta atinge 2,6 – 4 metri înălțime și are o tijă foarte bogată în zahăr din care, prin distilare, se poate obține etanol.
Pentru aceeași suprafață cultivată, sorgul consumă de două ori mai puțină apă decât porumbul, pentru o valoare nutrițională similară și de opt ori mai mică decât trestia de zahăr.
Din acest motiv, sorgul cere sisteme mici de irigație, fiind și mai puțin poluant, de vreme ce pompele de apă emit cantități mari de dioxid de carbon din cauza carburanților.
„Cu puțină administrare, micii agricultori pot, de exemplu, să-și îmbunătățească veniturile cu 20% față de alte culturi din zonele semiaride din India”, a explicat William Dar.
În urma unui parteneriat între firma privată indiană Rusni Distilleries și aproximativ 791 de agricultori din Andhra Pradesh, India, ICRISAT a ajutat la construirea unei uzine, care funcționează din 2007, ce produce etanol din sorg dulce.
În India, un galon (3,78 litri) de etanol produs din sorg costă 1,74 dolari, comparabil cu 2,19 dolari pentru trestia de zahăr și 2,12 dolari pentru porumb, a precizat ICRISAT.
Proiecte dezvoltate pe același tip de parteneriat sunt în curs în Filipine, Mexic, Mozambic și Kenya.
Stratele Unite și Uniunea Europeană sunt, de asemenea, interesate de calitățile de biocarburant ale sorgului.
„Cred că sorgul va deveni una dintre cele două mari culturi tropicale” pentru producerea biocarburanților, crescând astfel capacitatea pieței mondiale, în care cererea este mult mai mare decât oferta, a explicat Winslow.
De această situație pot profita țările sărace, care pot economisi banii cu care importă petrol și investi astfel în cultura sorgului și în producția de etanol, a spus Winslow.
Spre deosebire de porumb, utilizarea sorgului pentru producerea biocarburanților are un impact neglijabil asupra pieței alimentare mondiale, pentru că nu este foarte cerut. Sorgul este în prezent cultivat pe 42 de milioane de hectare, în 99 de țări, iar SUA este principalul producător.



Recomandări

Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California

Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California
Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California

Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California

Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California
Medalii de aur și de argint și o plachetă de excelență, obținute de eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc, în California