Soprana Veronica Anușca și artiștii Filarmonicii Botoșani, sub bagheta dirijorului Daniel Manasi, au fost aplaudați la scenă deschisă de melomani, după concertul simfonic intitulat „Concert pascal”, ce a avut loc vineri, 17 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Spectatorii, aflați în număr destul de mic, dar buni cunoscători ai actului artistic, au fost încântați de vocea deosebit de frumoasă, omogenă, cu care a reușit să-i impresioneze Veronica Anușca. Cu o tehnică deosebită, tânăra solistă, născută în anul 1985, în orașul Piatra Neamț, a făcut echipă bună cu Filarmonica Botoșani, oferind publicului un program deosebit. Soprana a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București (UNMB), la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu. Tânăra soprană este colaborator al Operei Naționale București și solistă a Catedralei Sf. Iosif București. Artista are un palmares impresionant de premii și distincții. Veronica Anușca a susținut numeroase concerte și recitaluri, spectacole și colaborări cu Opera Națională București, Teatrul Masca București, Orchestra UNMB, Filarmonica „George Enescu” București, Orchestra Națională Radio, Orchestra Conservatorului din Gdansk (Polonia) etc. Repertoriul său cuprinde atât arii și roluri din opere, de la stilul baroc până la muzica modernă, dar și lucrări vocal-simfonice.
Piese cunoscute și apreciate de public
Dirijorul Daniel Manasi a urmat cursurile Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iași (1981-1985), pregătindu-se ca violonist. În același domeniu a urmat și o serie de cursuri de măiestrie la Nyrbator (Ungaria) și Weimar (Germania). A fost distins cu premii la diverse competiții naționale, a susținut concerte și recitaluri camerale ca violonist solist, atât în țară cât și peste hotare (Italia, Franța, Spania, Japonia, China, Koreea de Sud, Germania, Singapore, Malayesia, Cuba etc.). Activitatea sa de bază este și în prezent legată de acest instrument, fiind concert-maestru al Orchestrei de Cameră Radio București.
Melomanii suceveni s-au „întâlnit” prin vocea sopranei și abordarea stilistică aleasă de artiștii botoșăneni cu Piotr Ilici Ceaikovski: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”, Charles Gounod: Opera „Romeo și Julieta” – Valsul Julietei (Je veux vivre), Johann Strauss: Valsul „Sânge vienez”; Léo Delibes: Les filles de Cadix, Chanson espagnol (Nous venions de voir), Johann Strauss: Polca „Sub tunete și fulgere”, Giacomo Puccini: Opera Boema – Valsul Musettei (Quando men vo soletta), Gioachino Rossini: Uvertura operei „Coțofana hoață”.
A urmat o scurtă pauză în concert, după care artiștii au revenit pe scenă cu Uvertura operei Wilhelm Tell (fragment) de Gioachino Rossini, Opera „Vecerniile siciliene” – Boleroul Elenei (Mercé, dilette amiche) – Giuseppe Verdi, Farandola din Suita L’Arlesienne – Georges Bizet, Perpetuum mobile – o glumă muzicală – Johann Strauss, Opera Gianni Schicchi – Aria Laurettei (O, mio babbino) – Giacomo Puccini,
Uvertura operetei „Cavaleria ușoară” de Franz von Suppé, Opereta „Valurile Dunării”, Aria „Muzica” de George Grigoriu, Valsul „Trandafirii din sud” de Johann Strauss.