Cum am supraviețui oare verii dacă nu ar fi înghețata? Imposibil, nu-i așa? Nu întâmplător, în perioada iunie – septembrie, peste 40 de milioane de europeni consumă înghețată de trei – patru ori pe săptămână, dacă e să ne luăm după un studiu IGI-Eurisko, în timp ce alte 20 de milioane își oferă zilnic această plăcere.
Și toate astea se întâmplă pentru că, mai ales în timpul sezonului estival, înghețata se transformă într-o plăcere tot mai mare pentru papilele gustative, într-un moment de relaxare și, de multe ori, înlocuiește cu succes masa de prânz. Vara se confirmă așadar ca sezonul „de aur” al producătorilor de înghețată și, în această perioadă, este interesat de urmărit cum crește consumul casnic din acest aliment. Mai mult chiar. Se poate vorbi de o adevărată dispută „umăr la umăr” între cei care consumă înghețată acasă (29 la sută) și care care o consumă afară (35 la sută). În ceea ce privește principalele ocazii pentru consum, vara, europenii par să prefere înghețata mai ales la orele prânzului (55 la sută) și după cină (47 la sută). Adevărata noutate însă constă în faptul că acest aliment se transformă tot mai mult în parte integrantă sau chiar în substitut al uneia dintre cele trei mese principale ale zilei, având în vedere că unu la sută dintre respondenți servesc înghețata în loc de mic dejun, trei la sută în loc de masa de prânz, 11 la sută o servesc ca desert după prânz, trei la sută în locul cinei și 14 la sută, la cină, ca desert. În total, 32 la sută dintre respondenți au grijă ca nu cumva să treacă ziua fără să se fi delectat cu deliciosul aliment.
Părerea nutriționistului
Însă, ce părere are nutriționistul despre această modă? Înghețata este o plăcere pe care toți și-o pot permite sau există și contraindicații pentru anumite categorii de persoane? Profesorul Giovanni Caldarone, nutriționist și în același timp președintele Institutului Italian pentru Înghețată (IGI), explică: „Dacă plecăm de la premisa că a fost inclusă în mod corect în planul zilnic de alimentație, în raport cu propriul stil de viață, aș spune că, vara, înghețata nu trebuie interzisă chiar nimănui. În rest, avantajul înghețatei și, mai ales, al celei industriale este marea varietate ce ne permite să ne alegem felul care ni se potrivește cel mai bine. Există sortimente care cântăresc 50 și 90 de grame și se merge, în ceea ce privește aportul energetic, de la 70 la 250 de calorii pe porție. Important este să vă informați”, a spus specialistul.
În ceea ce privește consumul de înghețată în locul mesei de prânz, potrivit specialistului de la IGI, aceasta este chiar o soluție bună. La prânz, vă puteți permite și o porție ceva mai mărișoară de înghețată, pentru că nutriționiștii ne recomandă să asimilăm, la această masă, 25 – 30 la sută din caloriile necesare ale zilei. Așadar, avem la dispoziție 400 – 600 Kcal din cele 2.000 care ni se cuvin, în medie, pe zi. Oricum ar fi, înghețata, indiferent de mărime, „ar putea să nu fie suficientă pentru a ne sătura și atunci o putem consuma alături de o salată mixtă cu un pic de ton și fasole sau cu un ou fiert. În acest fel, masa va fi mult mai echilibrată din punct de vedere nutriționist”, a explicat Caldarone. În timpul verii, înghețata poate fi și o gustare potrivită pentru toată lumea. Se digeră ușor, furnizează energie și este și revigorantă. Însă, mai întâi de toate, grație conținutului său de lichid, contribuie la refacerea nivelului de apă din organism. O gustare bună trebuie să fie plăcută, diversă, nu prea abundentă, însă nici prea sărăcăcioasă. Potrivit specialiștilor, ea trebuie să acopere cinci – zece la sută, dar poate ajunge și la 15 la sută (dacă masa de prânz a fost deosebit de „ușoară”) din întreaga energie a unei zile, care, tradusă în calorii, înseamnă 100 – 250 Kcal, raportat la un nivel mediu de calorii necesare zilnic de 2.000. Înghețata care se potrivește cel mai bine pentru a ține locul unei gustări este cea „între biscuiți”. Însă la fel de bine merge și clasicul cornet sau „înghețata pe băț”. Depinde doar de gusturi și obiceiuri.
Click News
