Solonețu Nou a fost pentru o zi capitala polonezilor din România, iar manifestarea care a avut loc sâmbătă s-a dovedit un succes total. Sărbătoarea Roadelor (Dozynki) a adunat câteva sute de oameni, atât din țară, cât și din străinătate. Indiferent că erau etnici polonezi, ucraineni, germani sau români, cu toții au avut parte de o zi perfectă, în care momentele solemne de la Liturghia din Biserica din Solonețu Nou s-au îmbinat armonios cu prezentarea roadelor din acest an și a unor mâncăruri tradiționale poloneze, la care s-a adăugat spectacolul de final susținut pe scena din curtea sediului Dom Polski din localitate.
Manifestarea organizată de Uniunea Polonezilor din România a încheiat un ciclu de mai multe evenimente care au debutat joi, 4 septembrie, și care s-au derulat sub denumirea „Zilele Culturii Polone”. Oaspeții sosiți din Polonia, București, dar și alte localități din România unde se găsesc comunități de polonezi au apreciat la unison organizarea și tot ce se petrece de ani de zile în această micuță localitate a Bucovinei.
Preotul Stanislav Cucharec a fost instalat paroh la Solonețu Nou
Liturghia de sâmbătă de la Solonețu Nou a fost una aparte și asta pentru că a coincis cu numirea unui nou preot paroh, în persoana lui Stanislav Cucharec, care l-a înlocuit pe părintele Marius Bucevski. Decretul de numire semnat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost citit în biserică în fața credincioșilor veniți să asiste la slujbă, cu aceeași ocazie fiind făcută și o prezentare a noului preot paroh.
Stanislav Cucharec are 41 de ani și este originar din Mănăstirea Humorului, fiind hirotonosit preot în iunie 1997. Noul preot paroh din Solonețu Nou și-a început activitatea în județul Neamț, a activat vreme de 10 ani în Republica Moldova, iar apoi și-a continuat studiile în Polonia. Este doctorand al Universității Pontificale din Cracovia, iar în perioada studiilor a slujit și în Basilica Mariană din acest oraș al Poloniei.
La finalul liturghiei, preoții, invitații și toți credincioșii s-au mutat la noua clădire Dom Polski, o construcție cochetă și extrem de frumoasă finalizată recent cu sprijin financiar exclusiv din Polonia.
„Delicatesele culinare de aici trebuie promovate nu doar în România, ci în toată Europa”
Aici, fiecare comunitate de polonezi din România a amenajat câte un stand cu produse și bucate tradiționale. Alături de etnicii polonezi din România, anul acesta au ajuns la Solonețu Nou și reprezentanți ai unor comunități din Polonia, cea mai importantă fiind delegația din orașul montan Zakopane, venită în frunte cu viceprimarul localității, Mariusz Koperski.
Reprezentanții fiecărei localități s-au străduit să impresioneze oficialitățile cu deliciile culinare pregătite, iar oaspeții din Polonia s-au desprins cu greu de standurile special amenajate pentru acest eveniment.
Prezent la manifestarea din acest an a Sărbătorii Roadelor, senatorul Marek Konopka, din Comisia Polonezilor din Diasporă, s-a declarat extrem de încântat de ceea ce a văzut la Solonețu Nou.
„Vreau să-i salut pe toți polonezii din România și să le mulțumesc pentru că păstrează foarte bine tradițiile și obiceiurile noastre, un cuvânt de mulțumire aparte fiind pentru domnul deputat Ghervazen Longher cu care am discutat intens în ultimii ani pentru realizarea diferitor proiecte materializate în România. Am vizitat toate standurile și am gustat toate delicatesele produse de gospodine, iar acestea sunt foarte bune, motiv pentru care afirm cu tărie că trebuie promovate nu doar în România, ci în toată Europa”, a mărturisit senatorul Marek Konopka.
La rândul său, viceprimarul din Zakopane a spus că toți muntenii din zona de unde vine știu ce este și ce reprezintă Suceava, Bucovina și Uniunea Polonezilor din România și apreciază în mod deosebit activitățile care se derulează aici.
Polonezii din România, lăudați pentru că-și conservă atât de bine valorile și tradițiile
Printre oficialitățile prezente la cea de-a 16 ediție a Sărbătorii Roadelor s-a numărat și Jan Bury, consilierul personal al președintelui regiunii Podkarpacia, dar și secretarul Ambasadei Poloniei la București, Arthur Tarasiewcz, fiecare dintre ei având doar cuvinte de laudă la adresa modului în care etnicii polonezi din România înțeleg să fie uniți și să-și conserve atât de bine valorile transmise din generație în generație.
Partea română a fost reprezentată de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, aceasta ținând să sublinieze colaborarea foarte bună pe care o are cu etnicii polonezi și conducerea Uniunii Polonezilor din României, precum și cu deputatul Ghervazen Longher, relație consolidată de-a lungul mai multor ani.
Deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, a dorit să le mulțumească tuturor celor prezenți, dar și lui Dumnezeu pentru că a permis derularea acțiunilor în condiții foarte bune.
Sărbătoarea Roadelor din acest an s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie și veselie, cu muzică și dans asigurate cu ajutorul unor formații deja de tradiție din zonă, și nu doar cele aparținând etnicilor polonezi, ci și celorlalte comunități existente în acest areal.




