Femeile care consumă în mod regulat produse pe bază de soia sunt de până la patru ori mai ferite de riscul unui atac de cord sau al unei crize cardiace. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de cercetătorii japonezi, pe parcursul a 13 ani, iar concluziile au fost publicate în revista medicală Circulation, o publicație editată de Asociația Americană pentru Cardiologie.
Potrivit acestui studiu, produsele derivate din soia au efecte benefice și asupra stării de sănătate a femeilor aflate la menopauză, datorită conținutului mare de izoflavon și vitamina E. Izoflavonul din soia este un hormon vegetal cu acțiune estrogenică foarte bună, având o structură chimică foarte asemănătoare estrogenilor naturali.
Studiul.
Testele din cadrul studiului au început în anul 1990 și au durat până în anul 2002, fiind efectuate pe un eșantion de 40.462 de japonezi, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani. Nici unul dintre subiecți nu suferea de cancer sau de boli cardiace. Participanții la studiu au fost împărțiți în cinci grupe, criteriul de departajare fiind cantitatea de soia consumată zilnic.
Rezultatele au relevat că riscul apariției unui atac cerebral sau a unei crize cardiace era de 0,39% în rândul femeilor ce consumau cea mai mare cantitate de soia, comparativ cu procentul de 1% înregistrat în grupul celor ce consumau cea mai redusă cantitate din acest aliment. S-a constatat că diferența este și mai mare în rândul femeilor aflate la menopauză, 0,25% la consumatoarele de soia, față de 1% în cazul celor care nu consumă acest aliment.
În schimb, rezultatele studiului nu au relevat nici o diferență în acest sens între cele cinci grupe de bărbați, prin urmare, apariția atacurilor cerebrale sau a bolilor cardiace la aceștia nu este influențată în nici un fel de consumul de soia.
Click News