Ne aflăm în Postul Paștelui și este dificil să ne decidem asupra meniului zilnic. În lipsa aportului de proteine oferit de consumul de carne, resimțim o scădere a energiei pe parcursul zilei. Produsele din soia pot fi soluția acestei probleme dacă luăm în calcul beneficiile, dar și posibilele pericolele la care ne expunem când consumăm aceste preparate.
Produsele din soia reprezintă o parte importantă din dieta asiaticilor, fiind cunoscut faptul că aceste produse joacă un rol principal în prevenirea unor boli. Există, însă, și efecte mai puțin cunoscute ale acestor produse, în special atunci când soia a fost puternic procesată, modificată genetic sau este consumată în cantități mari.
Alergia la soia
Consumul de produse din soia îți poate cauza și reacții alergice. În acest caz, corpul tău percepe soia ca fiind dăunătoare și produce substanțe pentru a se apăra. Trebuie să știi că alergia nu apare la primul contact cu aceste produse, corpul neavând timp să dezvolte anticorpi. Intoleranța la soia apare chiar după 48 de ore de la un consum ulterior și o poți recunoaște după simptome precum: acnee, dermatită atipică, colită, conjunctivită, diaree, eczeme, febră, hipotensiune, stări de vomă, mâncărimi, respirație dificilă.
Beneficiile produselor din soia:
Dacă nu te numeri printre persoanele care dezvoltă intoleranță la aceste produse, iată câteva avantaje pe care ți le pot aduce:
1. conținut ridicat de proteine – produsele din soia îți pot furniza mare parte din necesarul zilnic de proteine. Trebuie să știi că soia nu are același conținut de aminoacizi ca și carnea, de aceea preparatele din soia trebuie combinate cu porții de legume și cereale integrale;
2. ajută la prevenirea cancerului de sân, prostată, colon, uter – acest efect se datorează unor compuși numiți isoflavoni, despre care se crede că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;
3. ajută la prevenirea bolilor de inimă – în țările în care produsele din soia fac parte în mod regulat din meniu, frecvența bolilor cardio-vasculare este scăzută. Soia acționează în acest sens prin reducerea colesterolului, a tensiunii și prin prevenirea formării aterosclerozei;
4. ajută la prevenirea osteoporozei – produsele din soia au un conținut bogat de calciu. De exemplu, o porție de tofu conține aproximativ 20% din necesarul zilnic de calciu. Combinând consumul de produse din soia cu o activitate fizică regulată poți ajuta la prevenirea osteoporozei;
5. poate contribui la prevenirea sau diminuarea simptomelor menopauzei;
6. produsele din soia fermentate au efecte probiotice – efectele probiotice te ajută la menținerea sănătății intestinelor.
7. alți nutrienți din compoziția produselor din soia – pe lângă faptul că reprezintă o sursă de proteine și calciu, aceste produse au un aport moderat de zinc, magneziu, fier și seleniu.
Există trei modalități prin care poți elimina pericolele produselor din soia și profita doar de proprietățile lor benefice:
1. evită ingredientele non-organice, modificate genetic. Verifică atent eticheta produselor și alege-le exclusiv pe cele cu precizarea “produs organic”.
2. evită ingredientele din soia care presupun o procesare puternică cum sunt, de exemplu, concentratele de proteină din soia. În afara faptului că aceste ingrediente nu îți vor aduce beneficii semnificative, îți pot cauza chiar probleme de sănătate. Optează pentru produsele mai puțin procesate precum tofu, laptele de soia, miso, tempeh, natto.
3. Produsele soia trebuie să reprezinte o parte mică sau moderată din dieta ta și să fie completate de legume, cereale integrale, carne slabă. Folosește produsele din soia doar ocazional, de exemplu în zilele în care vrei să ții post.
Sursa www.idieta.ro
