Sofi Oksanen: „Vacile lui Stalin”



Sofi Oksanen: „Vacile lui Stalin”
Sofi Oksanen: „Vacile lui Stalin”

Vacile lui Stalin(2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmărește cu o luciditate și o franchețe uneori brutale destinele a două imigrante estoniene, mamă și fiică, marcate de stigmatul originii lor „rușinoase”.
Într-o epocă în care pentru concetățenii lor finlandezi a fi estoniană este sinonim cu a fi prostituată sau informatoare KGB, Katariina și Anna sunt silite să-și treacă sub tăcere originile pentru a fi acceptate de semenii lor.
Dar trecutul închis în tainițele sufletului le macină pe dinăuntru ca o boală neștiută, creîndu-le un sentiment acut de dezrădăcinare. Dacă, în cazul Katariinei, nevoia de exorcizare a trecutului se manifestă printr-o totală negare de sine, pentru Anna, aceasta ia forma unei boli nervoase acute, care pune stăpânire pe viața ei.
Sofi Oksanen zugrăvește cu o veridicitate remarcabilă atrocitățile regimului comunist și realitatea dezolantă din Estonia sovietică, pe care personajele sale o privesc deopotrivă ca pe o patrie iubită și detestată, ca pe un infern și un refugiu.
„Sofi Oksanen – scrie «Le Nouvel Observateur»- relatează în «Vacile lui Stalin» povestea familiei sale: mama sa, o tânără colhoznică din Estonia, întâlnește în anii ’70 un finlandez chipeș aflat în trecere. Însă Războiul Rece distruge această idilă. Supravegherea și denunțurile fac povestea de iubire imposibilă. Perestroika nu schimbă nimic: femeia estoniană este fie o curvă, fie o informatoare KGB”.
Sursa: www.libris.ro



Recomandări