Șobolanii golași dețin cel mai bun antidot natural contra cancerului



Considerați de mulți oameni drept cele mai hidoase animale din lume, șobolanii golași sau șobolanii-cârtiță din Africa (Heterocephalus glaber pe numele lor științific) dețin în organismul lor o substanță care-i face rezistenți la toate tipurile de cancer și care-i face unici din acest punct de vedere între toate speciile de mamifere.
Prin urmare, aceste creaturi nevăzătoare, care de fapt se înrudesc mai mult cu porcii spinoși decât cu șobolanii obișnuiți, nu fac nici un fel de cancer, în ciuda faptului că trăiesc până la vârste record de 32-34 ani, fapt de asemenea unic între toate speciile de mamifere rozătoare.
Atât oamenii, cât și rozătoarele în general au în organism trei tipuri de proteine care pot bloca proliferarea celulelor canceroase – un mecanism natural de protecție a organismului împotriva dezvoltării tumorilor. Însă cercetătorii au descoperit că șobolanii golași prezintă și un al patrulea tip de proteine, propriu doar speciei lor și care este produs de fapt din fuziunea altor două proteine, rezultând o „super-proteină” care oprește apariția și dezvoltarea cancerului mai eficient decât celelalte trei.
Cercetătorii speră să folosească această nouă proteină pentru crearea unor noi tratamente care să oprească dezvoltarea cancerului, maladie de care suferă un număr tot mai mare de oameni.
Dr. Vera Gorbunova din cadrul Universității Rochester din New York susține că studierea atentă a genei care codifică sinteza „superproteinei” și a mutațiilor acestei gene poate duce la identificarea unor noi căi de tratare a cancerului.
Șobolanul-cârtiță este una dintre cele doar două specii de mamifere care trăiesc în colonii sociale conduse de o singură femelă cu statut asemănător reginei reproducătoare din coloniile de albine.
Tot ei sunt singura specie de mamifere care nu-și poate regla singură temperatura corporală, și de asemenea, nu simt durerea provocată de expunerea la acizi puternici sau la suc de ardei iute. Spre deosebire de alte rozătoare, care trăiesc doar câțiva ani (șoarecii, de exemplu), șobolanii golași depășesc frecvent vârsta de 30 de ani.
Dr. Gorbunova și profesorul Andrei Seluanov au descoperit că acidul hialuronic secretat în organismul acestor rozătoare activează un grup de gene anti-cancer, denumit INK4. Aceste gene produc, la toate mamiferele, cele trei proteine anti-cancer care se găsesc și la oameni, anume p16INK4a, p15INK4b și ARF. Însă în organismul șobolanilor golași apare și cea de-a patra proteină, denumită pALTINK4a/b.
Cercetătorii cred că această proteină nu are doar funcția de inhibitor al cancerului, ci are legătură și cu longevitatea neobișnuită a acestor rozătoare.
Daily Mail



Recomandări

Centrul de imagistică REGINA MARIA Suceava: Monitorizarea oncologică a supraviețuitorilor de cancer, garanția unor rezultate inegalabile în lupta cu boala

Centrul de imagistică REGINA MARIA Suceava: Monitorizarea oncologică a supraviețuitorilor de cancer, garanția unor rezultate inegalabile în lupta cu boala
Centrul de imagistică REGINA MARIA Suceava: Monitorizarea oncologică a supraviețuitorilor de cancer, garanția unor rezultate inegalabile în lupta cu boala