Smochinul este cunoscut și apreciat din antichitate, egiptenii apreciindu l în mod deosebit ca pe un fruct benefic sănătății.
Smochinele uscate sînt folosite, în mod deosebit, în perioadele reci ale anului, fiind energizante și emoliente. Smochinele uscate conțin foarte puțină apă (aproape deloc), protide, hidrați de carbon, zahăr invertit (61 la sută), potasiu (840 mg la sută), sodiu (40 mg la sută), calciu (190 mg la sută), fosfor (105 mg la sută), fier (3,3 mg la sută), vitamine (A, B1, B2, niacină, C).
Din punct de vedere energetic, smochinele uscate conțin 260 calorii la 100 g. Cu toate aceste elemente, smochinele au proprietăți foarte nutritive și digerabile, tonifiante (recomandate sportivilor), laxative, diuretice, pectorale și emoliente. Sunt recomandate copiilor, adolescenților, convalescenților, bătrânilor, sportivilor și femeilor însărcinate. Sunt benefice în cazurile de astenie, iritații gastrointestinale, constipație, stări acute febrile, inflamații urinare și pulmonare, bronșite, laringite, traheite. Extern, sînt recomandate în stomatite, gingivite, abcese dentare, furuncule, plăgi atone.
Smochinele pot fi consumate ca atare sau sub formă de decoct expectorant (2 3 fructe la o cană cu apă, 2 căni/zi). Se poate prepara și sirop din 500 g smochine la un litru de apă. Se fierbe pe baia de apă până se reduce la jumătate. Se strecoară și se adaugă 250 g miere. Se ia câte o linguriță, de 2-3 ori/zi.
Cu sucul lăptos al smochinelor verzi se pot combate negii și bătăturile. Se fac aplicații de 3 ori/zi, timp de 5 6 zile. Pe furuncule, pentru maturare, se pun comprese cu smochine călduțe fierte în apă sau lapte.
Sursa: www.evenimentul.ro

