Smochinele fac și ele parte din categoria superalimentelor recunoscute de nutriționiști având un conținut semnificativ de substanțe nutritive, beneficiind totodată de utilizări surprinzătoare în viața de zi cu zi.
Cu toate că mediul propice pentru cultivarea smochinelor este climatul mediteranean, cu veri calde și uscate și ierni răcoroase și umede, smochinii sunt suficient de puternici încât să reziste la temperaturi scăzute, sub zero grade Celsius. Există o varietate foarte mare de specii de smochini, iar unii dintre aceștia dau rod și de mai multe ori într-un an.
Smochinele, în istorie
Încă de pe vremea Iliadei și a Odiseei, și chiar dinainte de acestea, smochinele sunt bine înrădăcinate în istoria și mitologia multor civilizații importante. De exemplu, romanii ofereau prima recoltă de smochine drept ofrandă zeului Bahus, gest prin care au transformat smochinul într-un arbore sacru. La rândul lor, grecii prețuiau atât de mult smochinele încât unul dintre conducătorii regiunii Attica a interzis chiar exportul de smochine, pentru a nu lăsa aceste fructe să părăsească teritoriul Greciei. Mai mult, locuitorii din Atena se autointitulau „philosykos” sau „prieteni ai smochinei”. Poate nu știați, însă cobra care a pus capăt vieții Cleopatrei a fost adusă într-un coș plin cu smochine, trimise drept cadou reginei egiptene.
Potrivit însemnărilor istorice, misionarii spanioli care au ajuns în Lumea Nouă au fost cei care au plantat primii smochini pe teritoriul Misiunii San Diego, iar mai târziu, în secolul 19, alte soiuri au ajuns în California din Turcia.
Smochinii mai sunt cunoscuți și drept „arborii sănătății”, iar fructele lor erau folosite drept antidot pentru diverse afecțiuni de regele elen Mithriades, care își îndemna supușii să mănânce smochine în fiecare zi, pentru a se menține sănătoși.
Selectarea și păstrarea
Ca fructe proaspete, smochinele sunt ușor perisabile, ele putând fi culese cu cel mult două zile înainte de a fi consumate. Dacă aveți posibilitatea să consumați smochine proaspete trebuie să vă uitați ca acestea să aibă o culoare intensă, vie, să fie rotunde și fragede, dar totuși nu foarte moi. De asemenea, coaja fructelor trebuie să fie fermă și fără julituri.
Mirosul smochinelor vă poate ajuta și el să identificați prospețimea și gustul fructelor. Cele mai bune smochine au un miros ușor dulce și nu acrișor (cel mai mic iz de acru indică faptul că fructul este trecut, dacă nu chiar stricat).
Smochinele coapte trebuie păstrate în frigider, unde pot sta proaspete pentru cel mult două zile. Deoarece sunt extrem de delicate și se strică foarte ușor, fructele trebuie așezate pe o farfurie care a fost în prealabil acoperită cu coală de hârtie sau cu un șervețel. De asemenea, este indicat ca smochinele să fie acoperite în timpul păstrării, pentru a nu se usca. Dacă ați cules smochine care sunt coapte doar parțial, acestea trebuie ținute pe o farfurie, la temperatura camerei, fără să fie expuse direct la soare. Smochinele proaspete pot fi consumate numai câteva zile, iar cele uscate pot fi consumate timp de câteva luni, însă trebuie ținute la întuneric, într-un loc răcoros sau pe o farfurie în frigider.
Beneficii pentru sănătate
Valorile energetice și nutritive ale smochinelor păreau a fi cunoscute încă din antichitate, când aceste fructe făceau parte din dieta zilnică a atleților care se antrenau pentru Jocurile Olimpice. În prezent, nutriționiștii recomandă smochinele tuturor, dar în special pacienților care au carență de minerale, porția zilnică recomandată fiind de cinci fructe pe zi. Potrivit experților, un sfert de cană de smochine are un aport de 224 mg de potasiu, 53 mg de calciu și 1,2 mg de fier – adică un procent important din doza zilnică recomandată. În plus, 250 de grame de smochine confiate mâncate zilnic sunt de mare preț pentru digestie, oferind organismului o cantitate considerabilă de fibre. Smochinele sunt fructe cu nenumărate beneficii pentru organism: nu conțin grăsimi, colesterol și sodiu și sunt ideale pentru orice tip de alimentație – fie că este vorba de o dietă bogată în fibre, diete ale diabeticilor, diete fără grăsimi sau fără sare.
Utilizări… neașteptate
Smochinele pot fi folosite în mod eficient drept substitut pentru cafea. Atunci când sunt combinate cu cicoare și cu alte câteva ingrediente naturale, smochinele capătă un gust plăcut de cafea, însă amestecul nu conține nici un strop de cafeină sau alte substanțe care ar face rău persoanelor cu intoleranță la cafeină.
În plus, grație agentului de umectare pe care îl conțin în mod natural, smochinele pot fi folosite pe post de conservant pentru produsele de panificație, pe care le ajută să rămână proaspete și moi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ca alimente „multifuncționale”, smochinele sunt foarte bogate în antioxidanți, care apără organismul de diverse afecțiuni, combătând totodată apariția bolilor. Mai mult decât atât, smochinele confiate reprezintă o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 și Omega-6 care, împreună cu fitosterolii (lipide ce intră în structura plantelor și au o compoziție similară cu a colesterolului) „colaborează” la intensificarea sintezei colesterolului, scăzând astfel nivelurile acestuia din organism.
Smochinele, deliciu și sănătate
