Dis-de-dimineață, cu pașii grăbiți, tinerii de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, cu bucurie și iubitori de glie și de țară, vin să aducă mulțumire Bunului Dumnezeu și înaintașilor noștri pentru evenimentele înălțătoare ce au fost marcate acum 100 de ani de către românii ce au dus la împlinire acest act al Unirii.
Slujba de mulțumire a fost săvârșită la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, de către părintele îndrumător Grichentie Natu, înconjurat de tinerii studenți care, cu căldura vocii, au dat răspunsurile la această frumoasă și minunată râvnă a Centenarului.
Rămânem emoționați și adânc pătrunși de istoria ce ne leagă și ne unește pe toți într-un cuget, simțire și grai străbun.
”Români! Unirea este îndeplinită. Naționalitatea Română este întemeiată. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!”, spunea Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite și una dintre personalitățile care au marcat istoria modernă a României.
Anul 2018 este un an cu o mare încărcătură istorică pentru România și pentru români. În acest an celebrăm împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment politic din 1918, de o importanță majoră: unirea provinciilor românești și desăvârșirea Statului Național Român.
Pe 27 martie 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu România (care mai apoi a fost ocupată de Imperiul Rus), în 28 noiembrie 1918 – Unirea Bucovinei cu România, iar apoi, pe 1 decembrie 1918 – Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România. Astfel s-a realizat MAREA UNIRE din 1918 de la Alba Iulia.
La 1 Decembrie 1918, toate inimile românilor au vibrat pe aceeași frecvență, toate gândurile, faptele și inteligența au fost puse la un loc pentru atingerea unui vis de veacuri. Oameni destoinici, de-a lungul timpului, au făcut pași pentru atingerea acestui nobil țel; oameni talentați au pus în cuvinte acest simțământ atât de înălțător.
Tot în urmă cu 100 de ani, dar cu 2 zile înainte de Marea Unire, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuți, moțiunea privind Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare.
În timpul războiului bucovinenii au îndurat suferințe de neimaginat. Preoți români, învățători și chiar țărani simpli au fost trimiși în lagărele de concentrare.
Pe 27 octombrie Adunarea Constituantă a Bucovinei a decis “Unirea Bucovinei cu celelalte țări românești într-un stat național independent”. A fost ales un Consiliu Național ca organ reprezentativ al Bucovinei, în frunte cu Iancu Flondor.
Pe 28 noiembrie, la Cernăuți, s-a decis în unanimitate: “Noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a țării și fiind investit singur cu putere legiuitoare, în numele Suveranității Naționale, Hotărâm Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.
În aceeași zi, Iancu Flondor, președintele Congresului, adresa Regelui Ferdinand următoarea telegramă: ”Mulțumind Proniei Cerești, că după o lungă și dureroasă așteptare, ne-a învrednicit de a vedea ispășită nelegiuirea ce s`a săvârșit față de țara noastră și mândri că avem fericirea de a aclama pe Maiestatea Voastră Domn liberator și purtător de grijă al nostru, rugăm să ne primiți sub sceptrul ocrotitor al Maiestății Voastre și reînnodând firul rupt cu sălnicie înainte de un veac și jumătate, să reînnoiți strălucirea Coroanei lui Ștefan.”
O delegație formată din mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor și Ion Nistor a plecat spre Iași pentru a preda actul unirii Regelui Ferdinand.
Așadar, unitatea de cultură a țărilor române a fost o realitate puternică în viața poporului nostru. Să facem, deci, din crezul și împlinirea Unirii un imn al muncii, al bucuriei și al desăvârșirii!
Miercuri: 28.11.2018
Conducerea ASCOR Suceava
Slujbă de mulțumire închinată la Centenarul Unirii Bucovinei cu România
