”Adina - spaima șoselelor”

Situația juridică din Marea Britanie a unei sucevence condamnate definitiv în țară, neclară și pentru judecătorii suceveni



Adina Gabriela Prisacariu, în poza de urmărit general
Adina Gabriela Prisacariu, în poza de urmărit general

O tânără din Suceava, implicată în mai multe fapte penale pe linie rutieră, în urma cărora a devenit cunoscută drept „Adina – spaima șoselelor”,și care este și condamnată definitiv pentru contrabandă și conducere fără permis, nu a executat încă nici o zi din pedeapsa de 5 ani și 2 luni de închisoare stabilită definitiv de judecători. Asta pentru că se află de ani de zile în Marea Britanie, unde cel puțin o perioadă a fost încarcerată de autoritățile judiciare de acolo.
Mai mult, Adina Gabriela Prisacariu, din satul Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, este judecată și în alte dosare, cel mai delicat fiind unul de ucidere din culpă, după ce a provocat un accident rutier în care a murit soțul său.
Acest dosar de ucidere din culpă este pe rolul Judecătoriei Suceava din anul 2017, însă și acum, la final de 2021, e departe de o soluție. Ce vrem să subliniem în acest material este legat de cum se chinuie judecătorii suceveni să afle informații, pe cale oficială, cu privire la situația juridică a sucevencei în Marea Britanie.
Eliberată pe cauțiune de autoritățile britanice. Judecătorii au cerut lămuriri suplimentare
Sunt deja trei ani de termene de judecată ale acestui proces, în care Judecătoria Suceava se adresează Biroului Interpol și Biroului SIRENE cu adrese în care solicită informații despre statutul acesteia în Marea Britanie. Asta pentru că inculpata nu s-a prezentat la vreun termen al procesului pentru că ar fi fost încarcerată, cel puțin la un moment dat, în Marea Britanie. În momentul de față, conform adreselor oficiale, aceasta ar fi liberată pe cauțiune.
La ultimul termen, Biroul Național Interpol este solicitat să comunice dacă liberarea pe cauțiune a inculpatei echivalează cu arestul la domiciliu și dacă inculpata are interdicții ca urmare a liberării pe cauțiune.
Judecătoria Suceava a mai emis adresă la Biroul Național Interpol pentru a afla dacă în prezent există obligații care presupun privarea de libertate a inculpatei.Așadar, nu este prea clar ce măsuri mai sunt impuse față de Prisacariu de către autoritățile judiciare din Marea Britanie. În funcție de aceste răspunsuri și informări, va continua și procesul de la Judecătoria Suceava.
Faptele pentru care este judecată „Adina – spaima șoselelor”
Înainte de a fi condamnată definitiv în dosarul de contrabandă, Adina Gabriela Prisacariu a părăsit țara. Mai mult, în luna octombrie a anului 2017, aceasta a fost reținută de autoritățile britanice, astfel că autoritățile române au solicitat, pe cale oficială, extrădarea sa în România, pentru a-și executa pedepsele de aici. Extrădarea nu s-a mai produs.
Pe 1 august 2014, tânăra, pe atunci în vârstă de 20 de ani, proaspăt căsătorită cu Dragoș, în vârstă de 25 de ani, conducea un Mercedes E-Klasse cu volan pe dreapta, pe DN 29 Suceava-Botoșani. Nenorocirea s-a produs în zona de ieșire din comuna Dumbrăveni spre Botoșani. Din cercetări a rezultat că tânăra s-a angajat în depășirea unui microbuz, în zona de acțiune a indicatorului „depășirea interzisă”, pe un sector de drum cu linie continuă, cauză din care a intrat în coliziune frontală cu un vehicul greu care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului deosebit de violent, Dragoș, tânărul de 25 de ani, care era pe locul din stânga-față, nu a avut nici o șansă, murind pe loc. Adina a suferit și ea mai multe leziuni, dar a scăpat cu viață.
Pentru acest accident produs acum opt ani este judecată acum Prisacariu.
Poate cel mai grav aspect în cazul acestei tinere este că, după accidentul mortal provocat în august 2014, aceasta a continuat să conducă cu permisul suspendat. Printre altele, tânăra nu a oprit la semnalul poliției, după ce a fost înregistrată de radar cu viteză excesivă, și s-a răsturnat cu o altă mașină în șanț.
Aceeași Adina Gabriela Prisacariu mai este trimisă în judecată și într-un dosar de furt, fiind acuzată că a sustras două telefoane scumpe de la un vânzător de pe OLX, pe care l-a contactat și l-a chemat să-i arate telefoanele.
Bărbatul care este parte vătămată în acest caz a relatat că a fost contactat de un client care i-a solicitat o întâlnire pe strada Mărășești din Suceava, pentru a vedea telefoanele și a le cumpăra. Victima le-a relatat polițiștilor că într-o mașină erau un bărbat și o femeie. El la volan, ea în dreapta. Femeia din dreapta (Adina Gabriela Prisacariu, a rezultat din ancheta ulterioară) a solicitat telefoanele, începând să le verifice, din mașina cu motorul pornit. La un moment dat, vânzătorul a recuperat unul din telefoane, sesizând probabil că ceva nu este în regulă, după care șoferul mașinii cu numere de Bulgaria a demarat în trombă. Două telefoane, un iPhone 7 și un iPhone 7 Plus, au „plecat” odată cu mașina și cei doi necunoscuți.
Dosarul care i-a adus condamnarea pentru contrabandă
Fapta care i-a adus sucevencei cea mai mare parte din pedeapsa de 5 ani și 2 luni de închisoare este legată de contrabandă.
La începutul anului 2016, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, au prins în flagrant două persoane din municipiul Focșani, în timp ce încercau să vândă țigări de contrabandă pe raza localității de domiciliu.
După prinderea celor două persoane în flagrant, polițiștii au făcut 12 percheziții pe raza județelor Suceava și Vrancea, pentru probarea activității infracționale a persoanelor bănuite de contrabandă cu țigări.
În urma cercetărilor făcute, polițiștii au stabilit faptul că membrii grupului infracțional organizat ar fi introdus țigările în țară, le-ar fi depozitat în județul Suceava, iar ulterior le-ar fi transportat și vândut pe raza municipiului Focșani.
Adina Gabriela Prisacariu a fost judecată ca lider al grupului infracțional și a primit 5 ani de închisoare.



Recomandări

„Pancy”, traficantul de droguri grele care primea informații secrete și sfaturi privind fuga din țară de la judecătoarea Chirilă