La finele lunii septembrie, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, a avut loc The MILSET Expo-Sciences International (ESI) 2019, o expoziție internațională de lucrări de cercetare școlară realizate de către elevi de pe cinci continente.
Evenimentul a fost unul amplu, beneficiind de participarea a peste 2.000 de elevi și profesori din 68 de țări.
Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava a fost reprezentat la această manifestare științifică de către un echipaj format din elevii Mihai Alexandru Hulubeac și Adrian Junior Vasiliu Piniuc, din clasa a IX-a, coordonați de către profesorul Anca Viorica Greculeac.
Calificarea a fost obținută în urma participării la Concursul Național de Știință și Tehnologie ROSEF, iar acesteia i-a urmat o perioadă lungă de lucru, în care dispozitivul a fost refăcut și îmbunătățit.
Potrivit reprezentanților colegiului, elevii suceveni au realizat un sistem de răcire a unui calculator care a înglobat, de fapt, trei subsisteme: două clasice și unul bazat pe un modul Peltier.
„Partea inovativă a lucrării a fost reprezentată de către modul de dispunere a subsistemelor de răcire și de către modul în care acestea colaborau pentru menținerea constantă a temperaturii de interior. Conceptul este unul nou și nu este prezent pe piață. Elevii au făcut demonstrații de funcționare în fața publicului, la diferite grade de utilizare a CPU-ului (unitatea centrală). Varianta prezentată la expoziție a fost una destul de costisitoare, fiind realizată cu ajutorul sponsorilor, și va dota în curând laboratorul de fizică al colegiului”, au mai transmis reprezentanții liceului din municipiu.
Aceștia au mai arătat că în paralel cu prezentarea lucrărilor micilor inventatori, în zona centrală a complexului expozițional au avut loc o serie de conferințe, ținute, în special, de profesori universitari, dar și de antreprenori, care vizau probleme de noutate legate de mediu și nevoia tot mai mare de a-l proteja, dezvoltarea viitoare a tehnicii și tehnologiei, dinamica meseriilor etc.
Așteptări depășite
Echipajul sucevean a povestit că participarea la o astfel de manifestare științifică este o aventură în sine, pentru că oricât de mari așteptări ar fi avut ca elev sau profesor însoțitor, acestea au fost depășite.
„În primul rând, te-ai fi așteptat ca datorită dimensiunilor grupului de participanți, organizarea să nu fie una perfectă, iar amprenta țării de origine să fie cea care să facă diferența între participanți. Bineînțeles că nu a fost așa. Datorită unui număr mare de voluntari, dar și de angajați pentru acest eveniment, s-a reușit ca programul manifestării să fie respectat de o manieră unitară, standurile în care fiecare echipă și-a expus lucrarea au fost excelent distribuite pe zone, având o poziționare care a permis vizitatorilor să intre în interacțiune cu autorii și să comunice optim cu aceștia referitor la noutatea prezentată”, au arătat participanții suceveni.
Lucrări actuale
Colegiul ”Petru Rareș” a mai transmis că toate lucrările au pornit de la niște probleme practice cu care elevii sau comunitatea din care proveneau s-au confruntat și au propus soluții pentru acestea, dintre cele mai inovative și mai interesante.
Tot atât de interesant ca și spectacolul științific a fost și spectacolul națiunilor, reprezentat de elementele tradiționale pe care fiecare echipaj participant le-a adus atât la stand, cât și la seara festivă, care a marcat finalizarea evenimentului.
Manifestarea MILSET ESI 2019 a fost un mod de a demonstra faptul că lumea actuală se schimbă și că știința este capabilă să ofere răspunsuri chiar și acolo unde te aștepți mai puțin, iar ideile tinerilor se află în nucleul schimbării.