Sirop de patlagină



Sirop de patlagină. Foto: lifehealthbar.com
Sirop de patlagină. Foto: lifehealthbar.com

Printre multele siropuri și dulcețuri pregătite acasă în acest sezon, siropul de pătlagină poate fi o alegere inspirată dacă ne gândim că va fi extreme de util să deținem așa ceva în cămară la iarnă, în sezonul tusei și virozelor respiratorii. Amestecat cu puțin alcool de calitate, este și un bun digestive după mesele copioase.
Avem nevoie de:
O farfurie cu vârf de frunze proaspete de patlagină, 400 g zahăr brun, 400 g miere de albine polifloră sau de tei, jumătate de lămâie, 150 ml vodcă sau altă băutură spirtoasă foarte tare (peste 40 grade) sau 2 pastile clasice de aspirină netamponată
Preparare:
Spălăm foarte bine și scurgem frunzele, ca pentru a pregăti o salată, dar nu le ștergem de apă. Le tocăm repede în mixer și le punem într-o cratiță foarte curată, cu zahărul, zeama de lămâie și un pahar mediu cu apă. Le aducem la temperatura de fierbere, dar fără să ajungă la clocote mari. Reducem focul la minim, amestecăm mereu și mai lăsăm să fiarbă foarte lent 10 minute, ca să se topească tot zahărul, cu grijă să nu se prindă. Dacă nu s-a transformat totul într-o pastă fină, filtrăm printr-un tifon și stoarcem bine. Adăugăm mierea și alcoolul sau aspirina făcută pulbere, amestecăm bine și turnăm siropul brun în sticluțe. Le astupăm perfect și le păstrăm la loc întunecos și răcoros până la utilizare. Dacă dorim să folosim ulterior siropul ca digestive, într-un păhărel de palincă punem două linguri de sirop și îl bem după masă, la câteva minute. Dacă utilizăm siropul ca să combatem tusea, îl folosim ca atare, nediluat.



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. O polemică amuzantă… transcarpatică

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)