Sănătate publică

Singurul pacient cu gripă AH1N1 confirmată din județ, externat miercuri din Spitalul de Urgență Suceava



Singurul pacient din județul Suceava cu gripă confirmată de laboratorul Institutului Cantacuzino a fi provocată de virusul AH1N1 a fost externat, ieri, din Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Conform unui comunicat de presă remis de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, este vorba despre un bărbat în vârstă de 55 de ani, din zona Suceava, cu mai multe afecțiuni concomitente. ”Evoluția stării de sănătate a pacientului a fost favorabilă”, se arată în comunicatul DSP. Conform aceleiași surse, până acum la nivelul județului Suceava au fost înregistrate 13 cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa (12 cazuri la Suceava și unul la Rădăuți), din care șase au fost internate în spitalele din Suceava și Rădăuți. Evoluția cazurilor este favorabilă.
Tot ieri, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a comunicat primul deces la un pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI), confirmat cu virus gripal. INSP precizează că pacientul decedat a fost un bărbat în vârstă de 38 ani, din București, ”având condiții medicale preexistente” și nevaccinat antigripal.
Specialiștii afirmă că situațiile în care apare decesul sunt cauzate de multe ori de existența unor afecțiuni cardiovasculare, pulmonare. Acestea sunt complicate de infecția gripală și astfel se poate ajunge la deces. Vaccinarea antigripală și asigurarea unei bune igiene sunt cele mai bune măsuri de prevenție în cazul gripei.
Femeile însărcinate, copiii mici și persoanele cu alte afecțiuni, risc mai mare de îmbolnăvire
La nivel național, de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la data de 2 februarie a.c. au fost confirmate cu laboratorul Institutului Cantacuzino 95 cazuri de gripă: 72 cazuri tip A, subtip H1, 4 cazuri tip A, subtip H3 și 19 cazuri tip A, nesubtipat.
DSP Suceava reamintește că principalele măsuri de prevenție a bolii sunt: evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptomatologie respiratorie și evitarea aglomerărilor de persoane în spații închise; spălarea mâinilor cu apă și săpun; aerisirea spațiilor în care se desfășoară activitățile; purtarea măștilor de unică folosință de către persoanele care prezintă febră însoțită de manifestări respiratorii. În cazul în care o persoană dezvoltă o simptomatologie severă care nu se ameliorează în 72 de ore de la debut sau care are risc crescut de boli severe, aceasta să se prezinte de urgență la medic.
Vaccinarea antigripală este utilă deoarece vaccinul pentru sezonul gripal 2015-2016 include tulpini de virus AH1N1, AH3N2 și B care se potrivesc cu cele mai multe virusuri de gripă sezonieră care circulă în acest sezon, oferind o bună protecție.
Este important de știut că femeile însărcinate, copiii mici și persoanele cu alte afecțiuni prezintă risc mai mare de îmbolnăvire. Aceștia au nevoie de consult medical de la primele semne de gripă.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale