Poziție

Sindicaliștii din învățământ salută noile modificări din sistem aprobate de Guvern, însă le consideră tardive



Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS)
Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS)

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 26 iunie, o Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări Legii Educației Naționale și care vine cu o serie de avantaje pentru cadrele didactice.
Ordonanța Executivului prevede, printre altele, scăderea normei didactice a profesorilor cu vechime, posibilitatea pensionării anticipate și, totodată, modifică modalitatea de alegere a directorilor de școli.
Sindicaliștii din învățământul preuniversitar sucevean salută inițiativa Guvernului, însă precizează că „sunt măsuri luate târziu de Guvern, în lipsa unei Legi a Educație Naționale ancorate într-o strategie de dezvoltare pe termen lung a educației. E bine, dar nu suficient!”
Ce prevedere ordonanța Guvernului?
Executivul a decis ca profesorii cu grad I și vechime 25 de ani să muncească mai puțin (normă didactică de 16 ore pe săptămână, în loc de 18 ore, cum era până acum), ceea ce poate majora veniturile acestora din ore suplimentare.
Totodată, Guvernul a decis ca profesorii să se poată pensiona, la cerere, cu trei ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de lege. De asemenea, OUG modifică procedura de alegere a directorilor de școli, iar primarii vor avea voie să facă parte din Consiliul de Administrație al școlii.
Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS), „posibilitatea pensionării anticipate e bună, dar nu știm care vor fi condițiile acordării ei. Credem că uzura psihică e primordială și nu vreo condiție de grad, fidelitate sau performanță”.
Acesta a mai opinat că reducerea normei de predare pentru profesorii cu gradul I și 25 de ani vechime de la 18 la 16 ore nu trebuie să privilegieze dreptul cadrului didactic la plata orelor suplimentare.
„Nu știm care va fi procedura de alegere a directorului școlii, dar considerăm că trebuie să aibă «avizul» Consiliului profesoral pentru a participa la concurs și tot Consiliul profesoral să-l poată demită”, a transmis liderul sindical.
Revendicările sindicaliștilor suceveni
Cu prilejul adoptării OUG de joi, sindicatele sucevene au reiterat o serie de revendicări.
„Dacă toate se pot rezolva prin OUG, mai vrem respectarea legii, adică acordarea a 6% din PIB pentru educație”, a arătat Giani Leonte.
Printre revendicările sindicaliștilor se mai numără modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic, prin scoaterea sporului de vechime din salariul de bază, șiplata integrală a sentințelor judecătorești.
Aceștia mai vor o metodologie pentru acordarea sporului pentru condiții deosebite și decontarea navetei.
Debirocratizarea sistemului de învățământ este o altă doleanță a profesorilor.
„La nivelul unităților de învățământ sunt constituite peste 40 de comisii, din care personalul didactic trebuie să facă parte, în cadrul cărora se întocmesc diferite documente și evidențe, peste 400, majoritatea fără nici o însemnătate și utilitate practică și care nu fac decât să îngreuneze activitatea personalului didactic, în detrimentul calității actului educațional”, evidențiază sindicaliștii.



Recomandări

Protest, ieri, în școlile sucevene. Sindicaliștii au purtat banderole albe, nemulțumiți de posibilitatea creșterii normei didactice de predare, scăderii veniturilor și nu numai

Membrii de sindicat afiliați la UJS Pro-Educația (FSE Spiru Haret) protestează astăzi în școlile sucevene

Membrii de sindicat afiliați la UJS Pro-Educația (FSE Spiru Haret) protestează astăzi în școlile sucevene
Membrii de sindicat afiliați la UJS Pro-Educația (FSE Spiru Haret) protestează astăzi în școlile sucevene