Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute a V-a ediție a Simpozionului Internațional „România între Occident și Orient”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea de Geografie din România – Filiala Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
Lucrările simpozionului au fost deschise de prof. Claudia Suseanu, directoarea Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, după care primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, prof. Gabriela Scutaru, inspector general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Anișor Vasiliu, inspector școlar, și prof. dr. Marcel Porof, președintele Societății de Geografie din România – Filiala Suceava, au transmis invitaților un cuvânt de bun venit.
Printre invitații la acest eveniment s-au numărat prof. dr. Steluța Dan, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, specialitatea geografie, vicepreședinte al Societății de Geografie din România, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, de la Universitatea din București, președinte al Societății de Geografie din România, prof. univ dr. Octavian Mândruț, din cadrul Institutului de Științe ale Educației București, conf. univ dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Serafima Roșcovan, specialist principal, metodist la Centrul de excelență didactică din cadrul Institutului de Științe ale Educației, Chișinău, Republica Moldova.
Rezultate remarcabile ale elevilor fălticeneni la disciplina geografie
Prezentă pentru prima dată la Fălticeni, reprezentanta Ministerului Educației Naționale, prof. dr. Steluța Dan, a apreciat rezultatele județului Suceava la geografie în concursurile naționale și internaționale, precizând că de câțiva ani Suceava este pe primele locuri în clasamentul competițiilor naționale, anul acesta câștigând aproape toate concursurile. Cuvinte de apreciere pentru elevii și cadrele didactice din județul Suceava a avut și profesorul universitar dr. Mihai Ielenicz, prezent pentru a doua oară la acest simpozion.
„Sunt bucuros și mândru în același timp să reprezint o familie mare, familia geografilor din România, peste 4.000 de profesori, și, în același timp, foarte mulți elevi care iubesc geografia și fac totul pentru geografie. În toate județele sunt profesori de geografie excepționali, dar în acest județ sunt oameni devotați învățământului. Județul Suceava organizează foarte multe din activitățile Societății de Geografie și există o foarte bună colaborare cu Iașiul și cu Universitatea Suceava”, a precizat prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.
Afirmațiile președintelului Societății de Geografie din România au fost susținute și de prof. univ. dr. Octavian Mândruț, care a spus că profesorii de geografie vin la Fălticeni cu plăcere pentru că au ocazia să învețe foarte multe de la fiecare coleg.
Conform conferențiarului universitar dr. Florin Pintescu, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, continuitatea acestui simpozion se datorează eforturilor unor inimoși profesori de geografie, printre care se numără Magdalena Grigoraș, Paula Radion și inspectorul Anișor Vasiliu.
Florin Pintescu a declarat: „Acest simpozion înseamnă mult pentru noi, cei din mediul universitar. Suntem bucuroși să participăm pentru a vedea cum foștii noștri studenți au devenit dascăli apreciați, cât și specialiști în disciplinele istorie și geografie. Foștii noștri studenți sunt doctori în istorie, doctori în geografie sau cel puțin au gradul didactic I. Sintagma „România între Occident și Orient” se inspiră perfect din realitate.România, prin istoria ei, a făcut parte din toate aceste spații de cultură și civilizație, a avut și de câștigat, a avut și de pierdut, deoarece, așa cum spunea Miron Costin, eram în calea tuturor răutaților, sau, cum ar fi spus Nicolae Iorga, suntem așezați în calea imperialismelor. Câștigurile sunt mai mari decât pierderile, deoarece orice țară situată într-o zonă de interferențe, într-o zonă de influențe, are de câștigat în plan cultural, civilizațional, economic și politic.”
“Știința este un simplu mod de a te manifesta”
Președintele Filialei Suceava a Societății de Geografie din România, prof. Marcel Porof, a apreciat simpozionul ca fiind „un moment al evoluției noastre deoarece fiecare dintre noi tinde să mențină un echilibru între psihic și fizic. De cele mai multe ori, stresul cotidian ne determină să uităm cât de important este să ne exteriorizăm, să ne exprimăm, să comunicăm prin intermediul culturii ce ne include și prin știința care nu înseamnă numai a descoperi teorii elaborate sau pur demonstrative. Știința este un simplu mod de a te manifesta”.
După momentul festiv dedicat deschiderii simpozionului, au urmat sesiunile de comunicări, un adevărat maraton, cu peste 100 de prezentări ale participanților, cadre didactice de la universitățile din Suceava, Iași, București, Arad, ingineri din zona tehnică, cadre didactice din învățământul sucevean.
Comunicările în plen au fost moderate de inspectorul școlar Anișor Vasiliu. Activitatea a continuat cu prezentarea comunicărilor pe cele trei secțiuni stabilite: Geografie umană, Didactica geografiei – Demersuri didactice inovative (moderatori: prof. dr. Constantin Cocerhan, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, și prof. dr. Marcel Porof, Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni); Istorie – România în relațiile internaționale. Primul Război Mondial. Cercetări de istorie orală a comunităților locale (moderatori: prof. dr. Palaghia Radion și prof. dr. Elena Deleanu, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni); Științe – Tehnologii. Demersuri didactice inovative cu caracter interdisciplinar (moderatori: prof. dr. ing. Mariana Silvia Țuca, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” și lect. univ. dr. Mihaela Jarcău, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentară).




