Sfințișori din aluat opărit, cu miere și nucă (mucenici moldovenești)



Sfințișori din aluat opărit, cu miere și nucă (mucenici moldovenești)
Sfințișori din aluat opărit, cu miere și nucă (mucenici moldovenești)

Chiar dacă se găsesc în orice cofetărie pe 8 și 9 martie în fiecare an, este destul de ușor să facem mucenicii din aluat dospit opărit acasă, dacă dispunem de timp. Sunt delicioși, iar mireasma care se degajă din cuptor nu se compară cu nimic…
Avem nevoie de:
Pentru aluat – 1 kg făină albă pentru cozonac sau panificație, 500 ml lapte sau apă, 120 g zahăr, 50 g drojdie proaspătă, 3 ouă, 100 ml ulei, o linguriță rasă de sare, coaja unei lămâi sau portocale, jumătate de sticluță esență de rom, 3 plicuri zahăr vanilat; pentru însiropat – o cană de apă, o cană de zahăr, coaja unei portocale; pentru finisare – 200 g nucă și 200 g miere pură
Preparare:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Rumenim ușor miezul de nucă și îl măcinăm. Dăm în clocot laptele sau apa. Cernem făina și oprim din ea 200 grame separat, într-un castron mai mare. Punem sarea doar pe marginea grămezii din restul de făină. Peste cele 200 g făină oprite turnăm laptele clocotit și amestecăm bine, să se desfacă eventualele boțuri formate. Lăsăm să se răcorească. Amestecăm drojdia cu o linguriță de zahăr și o lăsăm câteva minute. Va deveni lichidă și va începe să crească. Punem drojdia în vasul cu făina opărită după ce și-a dublat volumul, când amestecul de făină nu mai este fierbinte, ci călduț. Amestecăm bine și lăsăm până își dublează volumul. Între timp batem bine 2 ouă cu zahărul și aromele, până se topește zahărul. Dacă pregătim versiunea de post, nu adăugăm ouă. Când amestecul de făină opărită cu drojdie a crescut, amestecăm în el ouăle cu zahăr și turnăm totul în vasul cu făina cernută. Adăugăm uleiul deasupra. Începem să amestecăm cu mâna, apoi să frământăm până nu se mai lipește aluatul de vas, cca. 10 minute. Aplicăm apoi metoda rapidă pentru un frământat perfect fără efort – luăm cu ambele mâini bila de aluat și o izbim cu putere de masa de lucru, de o sută de ori. Durează cinci minute, dar aluatul va fi perfect omogen la final, fără alte operațiuni. Îl lăsăm cel puțin o oră să crească, în loc cald, apoi tăiem bucăți egale din el, le facem suluri groase cât degetul mic și de 25-40 cm lungi, le răsucim în două și le lipim în forma cifrei opt. Din cantitățile din rețetă ies 40 de sfințișori mici sau 24 medii sau 16 mari. Îi punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Batem un ou cu o lingură de zahăr și o lingură de apă rece și ungem mucenicii cu o pensulă (numai dacă nu sunt în versiunea de post), apoi îi lăsăm 15 minute să crească și îi punem la copt. Vor sta în cuptorul preîncălzit cca. 35-40 de minute, până cresc și se rumenesc frumos. Imediat ce am pus la copt prima tavă, punem la fiert siropul din apă, zahăr și arome și îl lăsăm să clocotească cinci minute. Când scoatem mucenicii din cuptor îi trecem repede prin sirop și îi aliniem pe platouri, să se răcească. După ce s-au răcorit, încălzim puțin mierea, doar cât să devină lichidă. Ungem fiecare sfințișor cu miere și îl presărăm din belșug cu nucă măcinată, apoi scuturăm surplusul și îl punem pe platou. După ce au fost garnisiți cu nucă, mucenicii se pot clădi unii peste alții până la servire. Pregătiți din aluat cu făină opărită, vor fi mai pufoși și se vor păstra proaspeți până la cinci zile. Sunt savuroși serviți cu lapte ori ceai de tei, dar pot fi o minunată companie și la un pahar cu vin alb dulce.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)