Dacă vrei să fii mereu atent la impresia pe care le-o lași celor din jur, lista următoare îți va fi cu siguranță utilă: află ce alimente trebuie să consumi ca să ai mereu respirația proaspătă.
Există câțiva pași pentru evitarea unei respirații neplăcute pe care oricine poate să le urmeze, scrie Huffington Post, cea mai importantă fiind menținerea unei igiene orale corespunzătoare. Sunt și anumite condiții medicale care cauzează respirația urât mirositoare (halitoza), precum infecția orală și xerostomia (gura uscată).
În ceea ce privește alimentația, dacă toată lumea cunoaște produsele nerecomandate pentru o respirație proaspătă, o listă de produse pe care ar trebui să le consumăm poate fi ceva nou. Dieteticianul american Amy Jamieson-Petonic, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, face următoarele sugestii:
– Apa: Hidratarea adecvată poate fi tot ce trebuie pentru o respirație mai frumos mirositoare, spune Jamieson-Petonic. Pentru că apa umezește gura și gâtul, curăță bacteriile și particulele de mâncare cauzatoare de mirosuri.
– Merele: Gura generează mai multă salivă datorită mâncărurilor crocante și bogate în fibre. Potrivit CNN, saliva este bogată în oxigen, un dușman natural al bacteriilor cauzatoare de mirosuri care se află în gură. Merele în particular ajută la eliminarea plăcii bacteriene și a particulelor dintre dinți.
– Guma de mestecat: Nu este niciun secret. Guma este cel mai la îndemână produs la care apelăm ca să eliminăm un gust neplăcut. Stimulează producerea salivei și elimină și particulele rămase între dinți. Alegerea cea mai bună – guma fără zahăr, întrucât conține xilitol, care protejează dinții de cavități, spune Jamieson-Petonic.
– Iaurtul grecesc: Potrivit lui Jamieson-Petonic, această gustare sănătoasă scade nivelul de hidrogen sulfurat din gură, un rest de la bacteriile anaerobe (capabile să trăiască într-un mediu lipsit de oxigen). Este recomandat iaurtul cu puțin zahăr, de preferat un iaurt grecesc fără grăsime.
– Pâinea din făină integrală : Probabil surprinzător, o dietă cu un nivel cât mai scăzut de carbohidrați poate avea ca rezultat o respirație deloc impresionantă. Explicația este că atunci când corpul tău nu are mulți carbohidrați, va arde grăsimi, un proces care produce compuși numiți ketone. Ketonele sunt eliminate din corp prin transpirație, urină și uneori și prin respirație. Dacă aceste ketone cauzatoare de mirosuri dispar din corp, consumul de carbohidrați sănătoși, precum pâinea din făină integrală în locul celei albe, poate îmbunătăți respirația.
– Scorțișoara: Mai mult decât un condiment pentru prăjituri sau vin fiert, scorțișoara ajută la împrospătarea respirației. Mai multe cercetări au arătat că uleiul esențial de scorțișoară omoară bacteriile care provoacă mirosuri.
– Ceaiul verde: Flavonoizii, antioxidanții care se găsesc în legume și în ceaiul verde, au și capacitatea de a împiedica bacteriile să se lipsească de dinți, precizează Jamieson-Petonic.