Deși pare puțin înfricoșător să mergi la cumpărături și să fii nevoită să sari peste unele dintre alimentele tale preferate, precum covrigii și supa de pui cu tăiței, există foarte multe alimente care pot fi consumate de persoanele care suferă de boala celiacă și intoleranța la gluten.
Dar, deși nu vei mai mânca produse din grâu, orz, secară și anumite sortimente de ovăz, există foarte multe alimente pe care le poți consuma. Și nu îți face griji, nu trebuie să renunți la pâine pentru totdeauna, spune dieteticianul Tanya Zuckerbrot, potrivit www.foxnews.com.
Pentru că boala celiacă și intoleranța la gluten au o incidență ridicată (se estimează că o persoană din 100 din SUA suferă de boala celiacă și multe nu au fost diagnosticate), tone de produse fără gluten (inclusiv pâine și paste), restaurante care servesc produse fără gluten și rețete de preparate fără gluten au devenit din ce în ce mai accesibile.
Oricum, este foarte important să fii un consumator informat. Multe produse la care niciodată nu te-ai fi gândit conțin gluten – precum cuburile concentrate pentru supă și sosul de soia.
Tanya Zuckerbrot oferă și câteva sfaturi pentru o dietă fără gluten:
Identifică locurile de unde poți achiziționa produse fără gluten
Ai observat vreodată că multe produse sănătoase sunt plasate într-o margine a magazinului alimentar? Aici vei găsi fructe proaspete, legume, lactate cu nivel redus de grăsime și proteine precum carnea sau substitutele de carne. Proaspete sau congelate, legumele – și conservele, cu excepția acelora care conțin aditivi – nu conțin în mod natural gluten. Trebuie să ai însă grijă la legumele cu sosuri, care pot conține gluten.
Când vine vorba despre produsele lactate – lapte, unt, margarină, cele mai multe brânzeturi, inclusiv cele tari, și brânza de vaci – nu conțin gluten. Verifică etichetele sau întreabă producătorul dacă sunt brânzeturi procesate, amestecuri de brânzeturi sau iaurturi cu arome. Asigură-te că eviți brânzeturile cu gumă vegetală (xantan), amidon alimentar și conservanți, care de cele mai multe ori conțin gluten.
Carnea care provine de la păsări de curte nu conține de asemenea gluten, însă evită carnea de pasăre deja pregătită cu pesmet sau cu unt și ulei, care mai trebuie doar băgată la cuptor pentru a fi gătită.
Carnea proaspătă, precum cea de vită și de pește, poate fi consumată, neconținând guten. Fii atentă însă atunci când cumperi cârnați și hot dog, întrucât aceste alimente pot conține grâu. Mizează pe grăsimile naturale sănătoase, precum nucile și uleiurile, care nu conțin gulten, cu excepția cazului în care sunt marinate ori transformate în bomboane (spre exemplu, arahidele în ciocolată).
Identifică tipul de amidon potrivit
Există multe tipuri de amidon care în mod natural nu conțin gluten. Renunță la produsele tradiționale din grâu și încearcă hrișca, mălaiul, crupele, meiul, quinoa și orezul.
Cumpără carbohidrați esențiali
Poate fi costisitor și copleșitor ca toate produsele pe care le cumperi să fie fără gluten. Achiziționează-le însă pe cele esențiale: o pâine fără gluten, cereale, floricele de porumb, biscuiți fără gluten și gustări fără gluten.
Fii atentă la informațiile scrise mărunt pe etichete
Citește cu atenție etichetele și evită produsele precum malțul, orzul, dextrina, bomboanele, unele mezeluri congelate, sosurile, sosul de soia, legumele în sos, amestecurile de orez, chipsurile, cuburile concentrate pentru supă, dar și unele tipuri de luciuri de buze.