Alimentația

Sfaturi generale



Sfaturi generale
Sfaturi generale

E ușor de zis „procedează cum te simți mai bine pentru a slăbi”, însă mulți dintre noi au o experiență destul de îndelungată pentru a ști ce fel de regim se tolerează mai bine: Cel sărac în carbohidrați sau cel cu o concentrație ridicată din același compus? Care regim ne ajută să pierdem kilogramele? Care ne dă mai multă energie? Care ne garantează valori glicemice mai bune?
Ferește-te de mâncărurile tale „periculoase” – Avem cu toții o relație duplicitară cu anumite mâncăruri: cele care ne zâmbesc ispititor până când am desfăcut ambalajul și am înfulecat conținutul. Și după aceea ne simțim vinovați de nu se poate. De multe ori degeaba reduci porțiile. Orice ai face, tot la porțiile inițiale ajungi. Singura metodă care poate fi eficientă este să eviți acele mâncăruri sau să găsești un substitut mai sigur, cum ar fi popcornul în loc de chipsuri.
Când ai voie să trișezi – Și, dacă totuși trișezi și te abați de la regim măcar fă-o după puțină gimnastică. Metabolismul tău va fi încă în priză și vei arde surplusul de calorii și carbohidrați mai repede.
Fă-ți de cap o dată pe săptămână – Fii atentă la calorii, carbohidrați și grăsimi șase zile din șapte, dar sâmbătă sau duminică fă-ți de cap savurând un deliciu culinar. A doua zi ia-o de la capăt cu supravegherea alimentelor consumate.
Jos grăsimea, jos caloriile
– Îndepărtează toata grăsimea de pe carne înainte de a o prepara la grătar sau înainte de a o fierbe pentru o tocăniță.
– Se frige sau se coace carnea într-o folie de aluminiu pe o tigaie cu grătar. Carnea se va coace pe grătar în timp ce grăsimea se scurge dedesubt, desprinzându-se de carne.
– Tamponează carnea friptă la grătar sau la rotisor cu un șervețel sau cu un prosop de hârtie înainte să o servești. Vezi câtă grăsime a fost absorbită? Acest procedeu merge de minune și în cazul feliei de pizza pe care o mănânci o dată pe lună.
Învață câte o nouă rețetă în fiecare săptămână – Regimul și alimentația sunt o „ocupație” permanentă pentru toți cei preocupați de o sănătate perfectă. Această ocupație va deveni mult mai plăcută atunci când o vei transforma într-un hobby interesant. Descoperă și creează variații neobișnuite pe rețete din pui, pește, lactate, cereale, fructe și legume. Vor fi mai bune dacă le adaugi plante aromatice și condimente. Da, e adevărat că nu vei prea vrea să mai repeți unele experimente, dar până și bucătarii profesioniști o pățesc. La sfârșitul anului, vei avea cel puțin douăzeci de rețete sănătoase noi de care să te bucuri.
Micșorează dimensiunile farfuriilor – Deoarece „mâncăm cu ochii”, o porție de mâncare pare mai mare atunci când este pusă pe o farfurie mai mică. În plus nu poți pune la fel de multă mâncare pe o farfurie mai mică. Profită de această strategie prin înlocuirea unei farfurii folosite la cină cu una folosită la prânz. Nu revenii la dimensiunile de dinainte sub nici o formă; doar cu excepția salatelor, a legumelor verzi sau galbene.
Învață să simți diferența dintre foame și sete – Pare foarte simplu, dar mulți oameni caută mâncare când le e de fapt sete. Verifică de unul singur: bea un pahar de apă cu gheață atunci când crezi că ți-e foame. Așteaptă cinci minute. Nu ți-e mai puțin foame acum? Dacă nu, mănâncă ceva.
Gurmanzii nu au găuri în buget – Poți să îți faci de cap și cu puțini bani. Nu te grăbi arunci când cauți cele mai proaspete alimente; s-ar putea să fii nevoit să treci pe la trei sau patru magazine, prin piață în locul unui singur supermarket. Nu da atenție raionului de fast-food sau semipreparate. Acestea au, de obicei, un conținut prea ridicat de calorii, grăsimi, carbohidrați, sodiu și costă mai mult decât merită. Petrece mai mult timp alegând carnea, peștele, legumele și fructele. Profită de reducerile sezoniere. Din când în când, dedă-te la niște excese mai exotice, cum ar fi zmeura consumată iarna sau piersicile. Cumpăra pâinea integrală de care ai nevoie de la brutărie în dimineața în care este făcută. Oare nu meriți atâtea eforturi în plus?
Spală-te pe dinți după fiecare masă – Dacă te speli pe dinți sau dacă folosești o apă de gură, vei fi mai puțin tentat să mănânci după aceea.
Renunță la stereotipul „Am fost bun(ă)/Am fost rău (rea)” – Apare atunci când îți spui ție sau când îți anunți prietenii că: „Am fost bun; ieri am mâncat pește cu salată la cină” sau „Am fost rea; azi dimineață am mâncat gogoși la micul-dejun”. Tu ești cel care are puterea. În loc de „bun(ă)” sau „rău/rea” privește lucrurile astfel: dacă ai făcut excese la ultima masă, poți mânca mai puțin la următoarea și totul se va compensa până la sfârșitul săptămânii. Fiecare masă îți oferă o nouă posibilitate de a mânca mai echilibrat și mai sănătos.
Sursa www.terapii-naturiste.evonet.ro



Recomandări