În primăvara acestui an, la încheierea campaniei agricole de primăvară, conducerea Direcției Agricole Suceava anunța că sunt asigurate premisele unor rezultate bune în agricultură în acest an în județul Suceava. Acel pronostic s-au concretizat în toamna acestui an, când în Suceava au fost obținute rezultate deosebite în ceea ce privește recoltele agricole. Cu acea ocazie, directorul Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală Suceava, Duțu Haralampie, făcea o trimitere către cei trei factori decisivi în realizarea producției agricole, respectiv factorul genetic, factorul tehnologic și mediul. S-a constatat că în ceea ce privește factorul genetic, acesta a fost înțeles și de micii producători, astfel încât la acest moment în agricultura județului Suceava se cultivă hibrizi și soiuri din categorii biologice superioare, oamenii conștientizând faptul că utilizarea semințelor de calitate este un factor decisiv în realizarea unei producții superioare pentru orice specie cultivată. În același timp este considerat foarte important factorul tehnologic, cei mai mulți agricultori dând o mare atenție lucrărilor de întreținere efectuate, încadrarea în perioada optimă de însămânțare sau alegerea potrivită a culturii premergătoare la înființarea unei culturi.
Un an agricol cu precipitații la timp și vreme favorabilă culturilor
În ceea ce privește factorul mediu, luna octombrie a anului trecut a adus suficiente precipitații, acoperind deficitul înregistrat până la acea dată și asigurând necesarul de umiditate pentru perioada următoare. Iarna care a urmat și apoi primăvara și vara acestui an au venit cu precipitații la un nivel aproape de cel necesar. Temperaturile înregistrate în general nu au depășit media anuală înregistrată, însă în perioada lunilor iulie și august s-au înregistrat temperaturi destul de ridicate, care au influențat unele specii cultivate. Cele mai multe dintre culturi s-au adaptat vremii călduroase, arșița afectând totuși în unele zone culturile de floarea-soarelui, de soia și porumbul într-o oarecare măsură, precipitațiile înregistrate nefiind repartizate uniform pe întreaga suprafață a județului. Au fost și zone, precum Siret-Mușenița, în care au existat astfel solicitări de constatare a pagubelor produse ca urmare a secetei.
Producții agricole cu mult peste media ultimilor ani
Cu toate aceste neajunsuri, producțiile agricole au fost peste mediile realizate în ultimii ani în județul Suceava. În cadrul ședinței Colegiului Prefectural din 24 noiembrie, Duțu Haralampie a prezentat câteva cifre referitoare la producțiile agricole realizate în acest an de excepție. Astfel, la cerealele de toamnă recoltele au fost superioare la toate speciile, la porumb înregistrându-se cea mai bună producție din ultimii ani, cu o medie de 4.446 kg la hectar, cu 50% mai mare față de producția anului trecut și dublă față de producția medie a anului 2015. O producție foarte bună s-a înregistrat la cartof, unde media de 20.190 de kg obținută la hectar a fost dublă față de ultimii doi ani. Floarea-soarelui a adus o surpriză în ceea ce privește suprafețele mari cultivate și producția medie la hectar, care s-a situat la valoarea de 2.242 kg. Producții bune s-au înregistrat și la soia, având în vedere că floarea-soarelui, soia și rapița nu sunt culturi tradiționale pentru județul Suceava. Rezultate deosebite s-au obținut în acest an la cultura sfeclei de zahăr, fiind producători care au realizat peste 60-70 de tone de sfeclă la hectar, în timp ce media a fost de 42,166 tone la hectar. Este un rezultat foarte bun pentru județul Suceava, pe teritoriul căruia există 6 mari cultivatori de sfeclă de zahăr, pe o suprafață de 650 de hectare. Producții bune s-au înregistrat și la orz, ovăz și mazăre.
Condițiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut unele efecte negative, mai ales în primăvara acestui an, asupra speciilor legumicole și pomicole, în mod deosebit la cele din zona văii râului Moldova, din cauza brumelor târzii.
În ceea ce privește producția pomicolă în județ, există reale perspective de îmbunătățire a acesteia, având în vedere suprafețele cu livezi înființate în ultimii ani. Producțiile medii realizate la măr în bazinul pomicol Rădășeni – Fălticeni – Vulturești sunt bune și foarte bune, cu recolte de 40-60 tone/ha.
Efectivele de animale sunt în permanentă scădere în ultimii ani
Efectivele de animale au scăzut constant în ultimii ani, chiar dacă Suceava a fost și rămâne încă un județ cu multe animale în gospodăriile oamenilor, fiind situat pe primul loc la nivel de țară. O oarecare creștere se manifestă la cabaline și a fost înregistrată o creștere mare a efectivelor de porci din gospodăriile populației, însă aici fluctuațiile constatate de-a lungul timpului sunt destul de mari. Au crescut de asemenea efectivele de păsări din gospodării, iar un fenomen care trebuie subliniat este reprezentat de faptul că tot mai mulți producători agricoli se îndreaptă spre apicultură, numărul acestora dublându-se doar în ultimul an. Din totalul animalelor sacrificate în județul Suceava, o parte importantă sunt procesate în județul Botoșani și de aceea cifrele raportate nu sunt concludente. Având în vedere scăderea efectivelor, este clar că și cantitățile procesate au fost mai mici. Cea care câștigă teren la această dată este mierea de albine, la care cantitățile livrate au crescut de 3 ori în acest sezon, ajungându-se la o producție livrată de 1272 tone miere.
Subvenții mari pentru cei care cultivă tomate în extrasezon
În ceea ce privește factorul financiar, subvențiile au fost plătite la timp, astfel încât producătorii agricoli au putut să achite cheltuielile cu înființarea culturilor și întreținerea acestora la timpul potrivit. Chiar dacă Suceava nu este un județ cu specific legumicol, prin Hotărârea de Guvern nr. 39/2017, producătorii agricoli care cultivă tomate în spații protejate, pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați, și valorifică 2 tone de tomate în perioada ianuarie-mai, respectiv noiembrie-decembrie, beneficiază de 3.000 de euro ca ajutor acordat de guvern prin Ministerul Agriculturii. În aceste condiții, la nivelul județului au existat 38 de solicitări din partea acestor producători în acest an. La această dată sunt încă 15 producători agricoli care au depus cererea de plată, solicitarea către minister fiind înaintată la sfârșitul acestei luni, astfel ca în luna decembrie producătorii să intre în posesia banilor.
Premise bune pentru noul sezon agricol
Cât despre premisele noului an agricol 2017-2018, campania de toamnă a fost favorabilă, cu umiditate suficientă în sol, astfel încât culturile de toamnă s-au putut însămânța în condiții optime, fiind culturi foarte bune la această dată. Singura problemă pentru producătorii agricoli și agricultura județului Suceava rămâne cea a valorificării producției. Lipsa de organizare face ca valorificarea recoltelor să fie încă la un nivel scăzut. Lipsesc unitățile de procesare, producătorii vând la primul ofertant, iar produsele agricole sunt greu de conservat peste iarnă. Capacitățile de depozitare sunt reduse, astfel încât producătorii agricoli valorifică produsele agricole la prețuri care nu scot în evidență munca pe care o depune fiecare.