„Dialogul Artelor”, proiectul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina, care, într-o formulă itinerantă, încearcă să aducă în atenția publicului patrimoniul material și imaterial din zonele etnografice ale județului Suceava, arta sub toate formele ei, asigurând cadrul unui dialog permanent între artiștii consacrați și creatorii amatori, a înregistrat, la ediția care s-a desfășurat cu câteva săptămâni în urmă la Căminul Cultural Neagra Șarului, o prezență inedită.
S-au cunoscut pe Facebook și au găsit loc de întâlnire și condiții adecvate de lucru la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei
Este vorba de prezența pitorească a doamnelor care se întrunesc în fiecare sâmbătă în odăile țărănești ale Muzeului Etnografic din Vatra Dornei pentru a coase cămăși populare, pe care le împodobesc cu modele tradiționale.
Protagonistele acestei șezători săptămânale, cu profesii diferite dar având aceeași pasiune pentru conservarea și promovarea costumului popular românesc, s-au cunoscut pe Facebook și, la sugestia și cu sprijinul muzeografei Minorica Dranca, au găsit loc de întâlnire, condiții adecvate de lucru și consiliere avizată la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, secularul Muzeu al Țării Dornelor, găzduit de la înființare (1897) în Palatul Comunal în care funcționează Primăria municipiului Vatra Dornei.
Și-au expus cămășile cusute de ele, dar au adus și câteva piese vechi, colecționate și păstrate cu grijă
La Căminul Cultural Neagra Șarului, „Șezătoarea de la Dorna” s-a prezentat cu prima expoziție în care au fost etalate roadele pasiunii celor care au constituit acest nucleu păstrător și transmițător de tradiții și meșteșug.
Așa că, Adriana Gavril, Lorica Bota, Nicoleta Irimescu, Paraschiva Abutnăriței, Marcella Drăgan… și-au expus cămășile cusute de ele, dar au adus și câteva piese vechi, colecționate și păstrate cu grijă (unele salvate în ultima clipă de la distrugere), cărora li s-au alăturat în expoziția de la Neagra Șarului ouă încondeiate și alte lucruri realizate de unele dintre ele, dar și de alți participanți la manifestare.
Prof. Adriana Gavril, care a lăsat Constanța pentru a se stabili în Bucovina de care s-a îndrăgostit iremediabil, a venit cu cămăși cusute cu fir de aur și argint, așa cum erau împodobite cămășile domnițelor de odinioară.
„Au reușit să reconstituie costumul popular vechi, cu fluturi de argint, cu fir de aur și argint cu care-și coseau domnițele straiele”
Așa cum a remarcat muzeografa Minorica Dranca, cea care a prezentat la „Dialogul Artelor” expoziția realizată de membrele „Șezătorii de la Dorna”, meritul lor este că „au reușit să reconstituie costumul popular vechi, cu fluturi de argint, cu fir de aur și argint cu care-și coseau domnițele straiele”.
Jurnalista Marcella Drăgan, membră a „Șezătorii de la Dorna”, a prezentat activitatea acestei inedite grupări într-unul din numerele revistei „Vacanțe la țară”, material pe care-l încheie cu o provocare:„Iar dacă vreți să vedeți pe viu cum se coase o cămașă, și treceți prin Vatra Dornei, și e o zi de sâmbătă și nu e sărbătoare, puteți intra pe la Muzeul de Etnografie, care e în clădirea Primăriei, chiar în centrul orașului, și să vedeți doamnele care readuc la viață cămășile populare”.