Sergiu Iftodi și drumul de la mecanic auto la pizzer premiat la nivel internațional



Sergiu Iftodi și drumul de la mecanic auto la pizzer premiat la nivel internațional
Sergiu Iftodi și drumul de la mecanic auto la pizzer premiat la nivel internațional

„Pizza m-a salvat. Mi-a dat un scop, un drum și o familie”. Așa rezumă Sergiu Iftodi drumul său, activitatea sa, în câteva cuvinte, completate de altele: „viața m-a format mai mult prin greutăți decât prin noroc”.

La 14 ani și-a pierdut tatăl. „A fost momentul în care copilăria mea s-a încheiat brusc, iar eu a trebuit să aleg: să mă las doborât de pierderi sau să merg mai departe”. A absolvit Liceul Alimentar Nr. 3 din Suceava, în dorința de a urma profesia tatălui, cea de mecanic auto. A învățat meserie, dar la terminarea liceului s-a angajat ca ajutor de pizzer, la Total Chagall, un post pe care i l-a găsit cu ușurință mama sa. A lucrat mai bine de 2 ani aici, după care a plecat în Italia. Ani în șir a făcut pizza pentru italieni și a învățat de la ei secretele acestui preparat: „Acolo am învățat cu adevărat ce înseamnă să faci pizza”.

S-a întors în țară, pentru că „acasă e acasă, indiferent unde ești, în ce țară faci bani, în ce țară muncești”. Pe 28 ianuarie 2017 și-a deschis, la Suceava, propria pizzerie – „Industrial Pizza”, cu gândul de a aduce aici „gustul autentic al Italiei, nu doar o rețetă, ci și cultura lor de a mânca pizza. Este un loc unde fiecare aluat e respectat, unde se lucrează cu produse de calitate, făinuri speciale, timp, răbdare și pasiune”.

Și-a propus, după cum ne-a povestit, „să educ gustul oamenilor, să le arăt diferența dintre fast-food și pizza artizanală, dintre cantitate și calitate”. Se pare că a reușit, deoarece astăzi are o clientelă fidelă care se îmbogățește de la o zi la alta.

În urmă cu un an a început să participe la concursuri: primul a fost Campionatul Internațional de Pizza din București, 2024, unde prestația sa a fost apreciată de juriu. A urmat Campionatul Mondial de Pizza de la Parma, din aprilie 2025, unde, la categoria „pizza clasică”, s-a clasat pe locul 113 din peste 800 de concurenți din întreaga lume.

La sfârșitul lunii octombrie 2025, Sergiu Iftodi a participat la Campionatul Internațional de Pizza – București, alături de peste 100 de concurenți din întreagă Europă. Și a obținut premiul special „Golden Provider – Pizza & Prosecco” – Locul I (individual) și locul II, cu echipa „Team Bucovina” (Cimpoae Adrian / Ciocan Andrei / Iftodi Sergiu).

În ciuda performanțelor obținute și nivelului înalt de profesionalism pe care l-a atins, Sergiu Iftodi își păstrează modestia. Participă permanent la masterclass-uri, considerând că tot timpul are ceva de învățat, și s-a înscris și la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, deoarece „vreau să înțeleg mai bine partea științifică din spatele meseriei mele: procesele care stau la baza unui aluat perfect, reacțiile chimice și biologice care transformă materia primă într-un produs de calitate”.

Pentru a afla mai multe despre Sergiu Iftodi, despre viața, munca și evoluția lui, urmăriți podcastul „Interviurile Monitorul”, pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube sau pe pagina de Facebook ale ziarului nostru.



Recomandări

Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia

Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia
Suceveanca Petronela Luiza Achiței este în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, din Italia

Prima zi de grădiniță, de la 1.5 ani! La Bambino din Suceava aveți grădiniță și creșă cu locuri disponibile

Prima zi de grădiniță, de la 1.5 ani! La Bambino din Suceava aveți grădiniță și creșă cu locuri disponibile
Prima zi de grădiniță, de la 1.5 ani! La Bambino din Suceava aveți grădiniță și creșă cu locuri disponibile

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri
Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri