„Pizza m-a salvat. Mi-a dat un scop, un drum și o familie”. Așa rezumă Sergiu Iftodi drumul său, activitatea sa, în câteva cuvinte, completate de altele: „viața m-a format mai mult prin greutăți decât prin noroc”.
La 14 ani și-a pierdut tatăl. „A fost momentul în care copilăria mea s-a încheiat brusc, iar eu a trebuit să aleg: să mă las doborât de pierderi sau să merg mai departe”. A absolvit Liceul Alimentar Nr. 3 din Suceava, în dorința de a urma profesia tatălui, cea de mecanic auto. A învățat meserie, dar la terminarea liceului s-a angajat ca ajutor de pizzer, la Total Chagall, un post pe care i l-a găsit cu ușurință mama sa. A lucrat mai bine de 2 ani aici, după care a plecat în Italia. Ani în șir a făcut pizza pentru italieni și a învățat de la ei secretele acestui preparat: „Acolo am învățat cu adevărat ce înseamnă să faci pizza”.
S-a întors în țară, pentru că „acasă e acasă, indiferent unde ești, în ce țară faci bani, în ce țară muncești”. Pe 28 ianuarie 2017 și-a deschis, la Suceava, propria pizzerie – „Industrial Pizza”, cu gândul de a aduce aici „gustul autentic al Italiei, nu doar o rețetă, ci și cultura lor de a mânca pizza. Este un loc unde fiecare aluat e respectat, unde se lucrează cu produse de calitate, făinuri speciale, timp, răbdare și pasiune”.
Și-a propus, după cum ne-a povestit, „să educ gustul oamenilor, să le arăt diferența dintre fast-food și pizza artizanală, dintre cantitate și calitate”. Se pare că a reușit, deoarece astăzi are o clientelă fidelă care se îmbogățește de la o zi la alta.
În urmă cu un an a început să participe la concursuri: primul a fost Campionatul Internațional de Pizza din București, 2024, unde prestația sa a fost apreciată de juriu. A urmat Campionatul Mondial de Pizza de la Parma, din aprilie 2025, unde, la categoria „pizza clasică”, s-a clasat pe locul 113 din peste 800 de concurenți din întreaga lume.
La sfârșitul lunii octombrie 2025, Sergiu Iftodi a participat la Campionatul Internațional de Pizza – București, alături de peste 100 de concurenți din întreagă Europă. Și a obținut premiul special „Golden Provider – Pizza & Prosecco” – Locul I (individual) și locul II, cu echipa „Team Bucovina” (Cimpoae Adrian / Ciocan Andrei / Iftodi Sergiu).
În ciuda performanțelor obținute și nivelului înalt de profesionalism pe care l-a atins, Sergiu Iftodi își păstrează modestia. Participă permanent la masterclass-uri, considerând că tot timpul are ceva de învățat, și s-a înscris și la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, deoarece „vreau să înțeleg mai bine partea științifică din spatele meseriei mele: procesele care stau la baza unui aluat perfect, reacțiile chimice și biologice care transformă materia primă într-un produs de calitate”.
Pentru a afla mai multe despre Sergiu Iftodi, despre viața, munca și evoluția lui, urmăriți podcastul „Interviurile Monitorul”, pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube sau pe pagina de Facebook ale ziarului nostru.






