Semnal de alarmă

Senatorul Virginel Iordache avertizează că învățământul în limba română din Ucraina este în pericol de a se desființa



Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache
Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a tras un puternic semnal de alarmă vizavi de viitorul învățământului în limba română din țara vecină Ucraina. Iordache s-a adresat nu doar colegilor senatori, ci și Ministerului Afacerilor Externe, de la care așteaptă să intervină urgent prin căile pe care le are pentru ca situația din Ucraina să nu degenereze.
Parlamentarul sucevean a amintit că din 1991 și până în prezent numărul școlilor cu predare în limba română din regiunea Cernăuți a scăzut de la 91 la 62, iar în acest moment se pune o presiune extraordinar de mare pe cei care predau în limba română.
„Documentația în școlile cu predarea disciplinelor în limba română e completată doar în limba ucraineană; structura Planului-model, echivalentul Planului cadru de învățământ, pentru anii școlari 2017/2018, respectiv 2018/2019, la clasele X-XI ale instituțiilor de învățământ general, a stârnit indignarea comunității române din Regiunea Cernăuți; eliminarea din componenta obligatorie a planului de învățământ a limbii și literaturii române (limbă maternă) e o încălcare fără precedent a drepturilor românilor; includerea limbii materne, adică a limbii și literaturii române, în categoria disciplinelor opționale va conduce inevitabil la dispariția orelor de limbă maternă în proporție de 90%”, este de părere Virginel Iordache.
Senatorul social-democrat crede că în Ucraina lucrurile evoluează într-o direcție greșită, iar acest lucru înseamnă inclusiv eliminarea din funcții de conducere a celor care nu se supun politicii de ucrainizare a statului vecin.
„Un exemplu clar, de netăgăduit, îl constituie demiterea profesorului Ștefan Mitric, directorul Școlii Crasna din Regiunea Cernăuți. Potrivit unor membri ai comunității românești din Regiunea Cernăuți, motivul informal al desfacerii contractului de muncă al directorului eliberat din funcție ar fi participarea acestuia la diferite manifestații românești, la activități de apărare a limbii române în școli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar și activitatea sa de consilier regional, calitate în care a militat pentru predare în limba română la școlile cu elevi ce provin din comunitatea românească. Pedagogul român care susține că a pus în discuție problema limbii române în școli a participat la un protest pașnic împotriva Legii Educației adoptate în septembrie 2017 de Rada Supremă și a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană la Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate asupra sa”, a arătat Virginel Iordache.



Recomandări