Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat că modificările aduse Legii Educației vor crește calitatea actului educațional, el subliniind faptul că în baza noilor prevederi, elevii vor beneficia de gratuitate la transportul public local. Virginel Iordache a arătat că luni, în Senatul României, camera decizională, a fost votată „Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației”. Iordache a arătat că una dintre modificările aduse face referire la reducerea numărului de copii, preșcolari și elevi din grupele și clasele din toate formele și ciclurile de învățământul preuniversitar. El a precizat că potrivit noilor reglementări, în educația antepreșcolară grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8; la învățământul preșcolar grupa va avea cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17, la învățământul primar clasa va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22; la învățământul gimnazial clasa va avea în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26; la învățământul de artă clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25 și poate fi constituită din maximum 4 grupe, iar grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10. De asemenea, la învățământul liceal și profesional clasa va avea în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26; la învățământul dual clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, iar instruirea practică și pregătirea de specialitate se desfășoară pe grupe de minimum 8 elevi și maximum 12 elevi. Clasele din învățământul profesional, dual și vocațional vor putea fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite. Iordache a mai spus că în învățământul postliceal clasa va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, la învățământul special pentru elevi cu deficiențe ușoare și/sau moderate grupa va cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 10, în timp ce în învățământul special pentru elevi cu deficiențe grave grupa cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 5.
Gratuități pentru elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu
Senatorul PSD a spus că potrivit noilor prevederi, pentru fiecare disciplină și domeniu de studiu, programa școlară acoperă 65% din orele de predare și evaluare, lăsând la dispoziția cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei sau domeniului de studiu respectiv, în condițiile în care, în prezent, profesorul are la dispoziție 25% din timpul alocat disciplinei.
Virginel Iordache a subliniat faptul că după votarea acestei legi, elevii vor avea gratuitate pentru transport. „Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat sau autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. În acest sens, Consiliile Județene și Consiliile Locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli. De asemenea, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”, a explicat Virginel Iordache. El a adăugat că legea adoptată în Parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Iordache a spus că dacă în prezent un consilier școlar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preșcolari.
Legea votată în Senat a fost trimisă la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.