Una dintre cele mai mari companii din domeniul legumiculturii a fost prezentă zilele trecută în județul Suceava pentru a le prezenta producătorilor autohtoni cele mai noi tratamente pentru plantele cultivate, dar și pentru a le oferi consultanță celor interesați cu privire la tipurile de semințe și plante care se pretează pentru această zonă a țării. Întâlnirea a avut loc la Dumbrăveni și a fost intermediată de Vasile Mătrășoaia, unul dintre cei mai cunoscuți legumicultori din județ.
Acesta a și explicat motivele pentru care s-a implicat în organizarea unei astfel de acțiuni, de care au beneficiat legumicultori din mai multe sate, cum ar fi Dumbrăveni, Bursuceni, Stamate, Prelipca sau Milișăuți.
„Cei de la Syngenta, cu care lucrez de câțiva ani buni, sunt extrem de serioși. Semințele pe care le-am luat de la ei sunt garantate și controlate, iar în plus acordă consultanță la orice oră din zi sau din noapte. Dacă ai o problemă suni și spui ce are planta și primești sfaturi”, a arătat Vasile Mătrășoaia.
Pentru cei de de la Syngenta, o firmă elvețiană cu vechi state de plată în domeniu, prezența în județul Suceava a fost o noutate, iar întâlnirea de la Dumbrăveni poate fi doar un prim pas în ceea ce privește o colaborare de viitor de lungă durată.
„Până acum am fost prezenți, în special, în bazinele legumicole importante ale țării, dar produsele noastre se pretează și pentru celelalte zone și dorim să venim în sprijinul producătorilor mici și mari deoarece vrem ca productivitatea să crească”, a explicat Daniela Răduică, reprezentantul Syngenta în România.
Oamenii care au fost prezenți la întâlnire au avut întrebări pentru reprezentanții firmei elvețiene, iar unii dintre ei au mărturisit că știau despre produsele existente pe piață și cum acționează acestea asupra plantelor.
„Aceste întâlniri sunt foarte utile pentru că de multe ori noi nu avem timp să căutăm informații și nu găsim documentele care ne sunt necesare, dar specialiștii de la firmele de profil vin și ne prezintă noutățile și noi doar adresăm întrebări, iar în felul acesta suntem mult mai aproape de informație”, a spus Liviu Popovici.
Chiar dacă aceste întâlniri sunt un pas important în sprijinul legumicultorilor din județ, marea problemă identificată de-a lungul timpului este lipsa unei asociații de profil care să le reprezinte interesele.
„Pot spune că există chiar o dezinformare în domeniu și am dorit să ne unim, să avem schimb de informații, să vedem ce e nou pe piață, într-un cuvânt să fim în top. E foarte greu să mergi mai departe dacă nu ești organizat, iar din păcate noi nu suntem”, a completat Marius Mătrășoaia, unul dintre coorganizatorii evenimentului de la Dumbrăveni.
La finalul acțiunii, reprezentanții Syngenta au împărțit materiale promoționale, inclusiv cu numere de telefon pe care legumicultorii suceveni să le poată apela în cazul în care au nelămuriri despre bolile unor plante și tipul de tratament pe care trebuie să-l urmeze.



