Șeful Poliției Locale Siret, Mihai Filipiuc, a fost adus ieri de mascați la sediul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar cu fraude din subvenții obținute prin intermediul APIA Botoșani.
El a fost adus la audieri la sediul DNA Suceava alături de alți nouă suspecți bănuiți de fapte similare, printre care primari și directori de instituții publice. Mihai Filipiuc a avut mai multe exploatații prin intermediul a două firme, ECO Plai Bucovina și Șoimii (ferme) SRL Brăești, ultima în județul Botoșani, pentru care a încasat subvenții de-a lungul timpului, se pare că mare parte dintre ele în mod fraudulos.
Alături de Filipiuc au mai fost aduși la audieri primarul orașului Săveni, Relu Târzioru, primarul comunei Brăești, Ioan Toma, precum și directorul APIA Botoșani, Liviu Zaharia, adjunctul acestuia Gabriel Tincu, dar și fostul director APIA Botoșani, Ovidiu Epuraș.
Mihai Filipiuc este șeful Poliției Locale Siret încă de la înființare, pe vremea când instituția se numea Gardienii Publici, și este cunoscut ca un apropiat al fostului primar Vasile Tablan.
Surse apropiate anchetei spun că afacerile vizate de această anchetă s-ar fi derulat în principal în perioada 2012 – 2013, prin intermediul lui Liviu Zaharia și al lui Gabriel Tincu, ambii având un cerc de „protejați” în rândul fermierilor din județele Suceava și Botoșani. Astfel, prin intermediul angajaților APIA Botoșani, aceștia manipulau documentele astfel încât cei din grupul lor de influență să poată beneficia de subvenții din bugetul Uniunii Europene și din bugetul de stat, fie că era vorba de exploatații agricole sau de ferme zootehnice.
Practic, este vorba de aceeași schemă folosită și în cazul APIA Suceava, acolo unde sunt puse sub acuzare 19 persoane, în frunte cu fostul director al instituției, Eugen Mogoș, și adjuncta acestuia, Delia Moldoveanu. În schemă apare și directorul general al APIA România, Dorel Gheorghe Benu, primarul din Broșteni, Nicolae Chiriac, dar și fostul edil din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Șerban.
Potrivit procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava cercetările „vizează suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de corupție, conexe infracțiunilor de corupție și privind obținerea nelegală de fonduri europene”.
În cursul dimineții zilei de ieri s-au derulat 16 percheziții, din care 15 în Botoșani și una în Siret, și au fost puse în aplicare zece mandate de aducere.
Un calcul estimativ a arătat că prejudiciul ar fi de aproape un milion de euro, dar o cifră exactă va putea fi înaintată abia după efectuarea unei expertize.
Mai trebuie spus că o parte dintre suspecți au primit ordonanțe de reținere pentru o perioadă de 24 de ore, lista fiind deschisă de primarul din Săveni, Relu Târzioru.
În acest dosar procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și al Brigăzii Serviciului de Intervenție a Jandarmeriei.